Regeringens energiudspil skal gøre det billigere at være dansker

Regeringens snarlige udspil på energiområdet vil ifølge flere kilder bl.a. indeholde en stor afgiftslempelse til danskerne

Følg Politik

Undgå el-chok: Sådan sparer du både strøm og penge

Regeringen vil i sit kommende energiudspil gå efter en markant lempelse af elafgiften, der i år forventes at indbringe staten 12,4 mia. kr.

Det erfarer Finans fra flere kilder med kendskab til processen.

- Vi vil gerne gøre det billigere at være dansker. Det vil man også kunne se i dette udspil, siger Jacob Jensen (V), finansordfører og medlem af energiudvalget.

Regeringen vil ifølge kilderne ikke finansiere tiltaget via en højere bundskat, som man gjorde, da man i 2016 afskaffede PSO-afgiften. I stedet ventes regeringen at bruge løs af råderummet og at rokere rundt på andre grønne afgifter, tilskud og puljer.

Regeringens energiudspil skal gøre det billigere at være dansker

Udspillet, som vil udstikke retningen for en kraftig reduktion af C02-udledningen frem mod 2030, risikerer dermed at ramme en række erhverv på pengepungen, skriver Finans.

De økonomiske vismænd har foreslået at reducere elafgifterne med 4,8 mia. kr., så de kommer ned i niveau med de andre grønne afgifter. En sænkning til EU's minimumssats vil efter såkaldt tilbageløb og adfærd koste staten 8,6 mia. kr. ifølge Finansministeriet.

- Afgiften er så høj i forhold til de andre, at forbrugerne bruger en masse krudt på at undgå den, og det gør, at den i særlig grad er forvridende, siger Lars Gårn Hansen, der er vismand og professor i miljøøkonomi ved Københavns Universitet, til Finans.

Danskerne betaler ifølge EU-agenturet ACER den dyreste elregning i EU.

Lorte-net i provinsen: Kjeld tog sagen i egen hånd

Fire forskellige deltagere fra 'Løvens hule'? Sådan går det dem i dag

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+