Annonce:
Annonce:

Regeringens million-plan: SKATs husleje ender i skattely

Ny skattestyrelse skal ifølge regeringen placeres i en kontorbygning, der trækker tråde til skattely og en pakistansk rigmand, hvis navn står i skattely-læk. Selskabet bag bygningen afviser skatte-unddragelse

Der ligger kendte skattely-lande for enden af de selskaber, hvor Lars Løkke Rasmussen (V) og co. har valgt at placere en ny skattestyrelse. Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix
Der ligger kendte skattely-lande for enden af de selskaber, hvor Lars Løkke Rasmussen (V) og co. har valgt at placere en ny skattestyrelse. Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Der ligger kendte skattely-lande for enden af de selskaber, hvor Lars Løkke Rasmussen (V) og co. har valgt at placere en ny skattestyrelse.

Det viser Ekstra Bladets gennemgang af selskabskonstruktionen bag bygningen Copenhagen Towers II på Amager, som regeringen vil betale mindst 336,6 millioner kroner for at huse en ny skattestyrelse.

De mange skattekroner til leje og drift går til en lang kæde af selskaber. Ved at følge sporet af ejere ender man i Schweiz, Cypern og Liechtenstein, som alle er skattely-lande ifølge Lars Koch, politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke.

– Ejerskabsstrukturen bag Copenhagen Towers og driftsselskabet virker unødigt kompliceret og ender i en række kendte skattely, siger Lars Koch.

Selve bygningens selskabsspor ender i fire danske virksomheder, hvor den ene ejer har adresse i Schweiz. Driftens kæde af selskaber ender i Cypern og derefter i Liechtenstein.

Annonce:

Kilde: CVR-registret, selskabernes regnskaber og hjemmeside samt Panama-Papirerne.

Bekymret for skattekroner
Det er ikke ulovligt i sig selv at have virksomheder i skattely, og Danmark mister ikke nødvendigvis skattekroner i fælleskassen. Alligevel skaber konstruktionen panderynker.

– Det er ikke usædvanligt at investere gennem skattely, officielt for at undgå dobbeltbeskatning, men i praksis ender det ofte med dobbelt-ikkebeskatning, forklarer den politiske chef.

Derfor undrer det Lars Koch, at man ikke bare opretter investeringsselskabet i Danmark.

– Jeg er klart bekymret for, at danske skattekroner ender i skattely, og at SKAT samarbejder med selskaber, der opererer ud af de samme skattely, som vi véd er med til at undvige skat for milliarder i udviklingslandene og i Europa, fortæller Lars Koch.

Annonce:

Rigmand i Panama-Papirer
Lejekontrakten er ifølge Bygningsstyrelsen forhandlet på plads med selskabet Solstra Capital Partners A/S, som ifølge dem selv er en ’uafhængig kapitalfonds-manager for formuende privatpersoner og institutionelle investorer’. De forvalter angiveligt værdier for over syv milliarder kroner.

En af de største investorer i kapitalfonden er ifølge flere medier den pakistanske milliardær Alshair Fiyaz, som blandt andet indskød 150 mio kr. i Bella Center i 2012.

Alshair Fiyaz optræder i de lækkede Panama-Papirer, hvor millioner af dokumenter afslørede, hvordan de rige og magtfulde brugte oversøiske selskaber til at undgå at betale skat i deres hjemlande.

Kunde hos Mossack Fonseca
Den pakistanske rigmand var ifølge de lækkede papirer kunde hos det berygtede advokatkontor Mossack Fonseca, som stod i centrum af sagerne om skattesvindel.

– Det kan meget vel være, at det ikke er Danmark, der bliver undveget skat i, men at de bagvedliggende investorer holder deres overskud ubeskattet i skattely, siger Lars Koch.

I Panama-Papirerne er Alshair Fiyaz forbundet med en adresse i London, som ifølge det britiske selskabsregister også var Solstra Capital Partners adresse frem til august 2017.

Annonce:

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Alshair Fiyaz.

Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra transport- og bygningsminister Ole Birk Olesen (LA) samt skatteminister Karsten Lauritzen (V).

(Artiklen fortsætter under billedet)

Regeringen vil placere en ny skattestyrelse i denne bygning, Copenhagen Towers II, for 30,6 mio. kr. om året. Heraf er de 6,4 mio. kr. til driftudgifter og varme. Foto: Jens Dresling
Regeringen vil placere en ny skattestyrelse i denne bygning, Copenhagen Towers II, for 30,6 mio. kr. om året. Heraf er de 6,4 mio. kr. til driftudgifter og varme. Foto: Jens Dresling
 

Skat: Det er nyt for os
Direktøren for den kommende Skattestyrelse har intet hørt om trådene til Panama-Papirerne eller Cypern og Liechtenstein.

’De her informationer er nye for mig, så det vil jeg naturligvis tage en dialog med Bygningsstyrelsen om, som er ansvarlige for statens lokaliteter’, skriver Merete Agergaard, i en skriftlig kommentar.

’Jeg kan selvfølgelig ikke leve med, hvis det er sådan, at danske skatteregler ikke overholdes. Det siger sig selv.’

Solstra: Bygget op med betydelige mængder udenlandsk kapital
Der ender ingen ubeskattede indtægter i skattely-lande.

Sådan lyder det fra Solstra Capital Partners, som dog erkender, at en del af selskabet bygger på udenlandske penge.

Annonce:

’Copenhagen Towers er udelukkende ejet af danskere og danske selskaber,’ skriver administrerende direktør Johan E. Lorentzen.

’Vi kan til fulde afvise, at der ender ubeskattede indtægter i skattely-lande fra de selskaber, som Solstra Capital arbejder med. Samtlige selskaber er fuldt skattepligtige i Danmark’.

’BC Hospitality Group, hvis relation til Copenhagen Towers er at tilbyde kantine- og andre mindre service-ydelser til lejernes medarbejdere, er et selskab som er bygget op med betydelige mængder udenlandsk kapital, der er investeret ind i Danmark’ skriver Solstra-chefen.

’Igen kan vi til fulde afvise, at der ender ubeskattede indtægter fra BCHG i skattelylande’, skriver Johan E. Lorentzen.

Solstra har ikke ønsket at svare på, hvorfor der er så mange selskaber i ejerkredsen, samt hvorfor den ene ejer har flyttet sin virksomhedsadresse til Schweiz.

Hvad er skattely?

Et skattely er et land der tilbyder elementer af:

1. Lav eller ingen skat

2. Hemmelighed og manglende krav til oplysninger om selskaber (regnskab, ejerskab, etc)

3. Manglende samarbejde med andre lande om oplysninger

Kilde: Lars Koch, politisk chef, Mellemfolkeligt Samvirke

Tråde til Schweiz, Cypern og Liechtenstein

I netværket af selskaber omkring Copenhagen Towers er der flere spillere med adresse i skattely-lande.

Schweiz er nummer et i verden på listen over skattely i det finansielle hemmeligheds-indeks 2018, som organisationen Tax Justice Network står bag. Landet er især kendt for sin bankhemmelighed.

Cypern er nummer 24 på listen, og spiller særligt en rolle som mellemstation for især russiske investeringer i resten af verden.

Liechtenstein er nummer 46 på skattely-indekset, fordi der er få finansielle transaktioner. Men ser man mørklægnings-score er landet nummer 14 i verden.

Singapore er nummer fire på listen over skattely ifølge Tax Justice Network. Landet er en central lokation for formue-forvaltningsindustrien for den globale elite.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: