Regeringens top fik tydeligere advarsler end Folketinget om landbrugspakken

Flere centrale ministre blev advaret om problemer med EU på grund af regeringens beregningsmetoder

Arkivfoto: POLFOTO
Arkivfoto: POLFOTO

Den øverste regeringstop har været fuldt vidende om problemerne med tallene bag blå bloks landbrugspakke, skriver Berlingske onsdag.

Flere af regeringens centrale ministre samt topembedsmænd fra Statsministeriet blev allerede under forhandlingerne om pakken i december 2015 orienteret om, at det kunne give problemer med EU at beregne miljøkonsekvenserne af landbrugspakken på den måde, som regeringen valgte at gøre. Advarslerne kom fra regeringens egne embedsmænd. Det fremgår af interne regeringsdokumenter, som Berlingske har fået adgang til.

Dermed blev topministrene orienteret langt bedre om problemerne med regnemetoderne bag landbrugspakken og pakkens mulige konflikter med EU end offentligheden og Folketinget, vurderer to juraprofessorer.

Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, har læst advarslerne i regeringens notat og sammenlignet dem med dokumentet til Folketinget, og han vurderer, at der er sket en »markant udvanding« af advarslerne i orienteringen til Folketinget.

- Notatet fra regeringen er på den ene side holdt i et usædvanligt klart sprog, mens notatet, som er blevet serveret for Folketinget på den anden side, er tvetydigt og pakket godt ind i juridisk kodesprog. De to versioner ligger langt fra hinanden. Det er svært at forstå det på anden måde, end at regeringen har vidst en hel del mere, end hvad den har videreformidlet til Folketinget, siger han til Berlingske.

Også juraprofessor Jørgen Albæk Jensen fra Aarhus Universitet finder det problematisk, at regeringstoppen fik en tydeligere og kraftigere advarsel end Folketinget.

- Det indtryk, man formidler videre til Folketinget, er et helt andet, end det, man har formidlet internt i regeringen. Der er en meget stor forskel, mellem det, man siger officielt, og det, man i virkeligheden selv mener, siger Jørgen Albæk Jensen til Berlingske.

Flere ministerier skriver til Berlingske, at man ikke ønsker at kommentere interne regeringsforhold. Det gælder også miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

- Det er en sag, der ligger før min ministertid. Jeg har fået oplyst, at alt det, der er oversendt, er korrekt. Jeg har desuden oplyst partierne bag Fødevare- og landbrugspakken om, at hvis der er behov for yderligere dialog om sagen, er de altid velkomne, lyder det i en skriftlig kommentar fra Esben Lunde Larsen til Berlingske.