Regeringsjubilæum: 100 kaotiske dage

Regerings-jubilæum: Statsministeren har inviteret regeringens medlemmer, V-folketingsmedlemmer og spindoktorer til middag på Marienborg i morgen aften

Regeringen fejrer 100 dages jubilæum (Foto: Peter Hove Olesen)
Regeringen fejrer 100 dages jubilæum (Foto: Peter Hove Olesen)

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i morgen aften samler regeringens medlemmer, ministrenes spindoktorer og Venstres folketingsmedlemmer til middag på Marienborg nord for København for at fejre regeringens første 100 dage ved magten, kan han se tilbage på 100 kaotiske dage.

To emner har kastet en lang skygge over hans korte embedsperiode – nemlig flygtninge og den netop afgåede forsvarsminister, Carl Holst.

Det har kostet i popularitet siden valget 18. juni.

Ved det valg fik Venstre 19,5 procent af de afgivne stemmer og 34 mandater, men de seneste meningsmålinger har givet yderligere nedgang til partiet.

Carl Holsts skyld
Det fik Venstres næstformand, udenrigsminister Kristian Jensen, til i går at sige til TV2 News, at balladen om Carl Holst har været skyld i nedgangen.

- Jeg oplevede selv at komme ud fra et møde i Udenrigspolitisk Nævn sammen med Carl Holst, hvor vi havde taget en beslutning om at øge Danmarks engagement i kampen mod Isil (Islamisk Stat, red.). Vi fik lov til at sige én sætning, og så var fokus på personsager og ikke på politik, sagde han.

Det var første gang, at en af Venstres ledere officielt har udtalt sig om Carl Holst rolle i partiets nedtur.

Helles valgløfter
Ekstra Bladet har talt med så vel ministre som folketingsmedlemmer, der alle har ment det samme om Carl Holst som Kristian Jensen, men de har hver gang kun villet udtale sig, hvis de kunne forblive anonyme.

Da Helle Thorning-Schmidt 10. januar 2012 kunne fejre sine første 100 dage som socialdemokratisk statsminister, stod Venstres daværende politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, klar med en politisk buket bestående af 100 løftebrud, som hun mente, at SRSF-regeringen havde begået.

- Nicolai Wammen! Har du en lignende buket til Lars Løkke Rasmussen i anledningen af hans store dag?

-  Jeg har savnet en myndig kaptajn på broen, der med en sikker hånd havde ført Danmark igennem de første 100 dage siden regeringsskiftet 28. juni, svarer Socialdemokraternes politiske ordfører.

- Men det har i stedet været en meget kaotisk start fra regeringens side.

-  Vi har oplevet en regering, der gik til valg på, at der skulle komme færre asylansøgere til Danmark.

V og flygtninge
- Lars Løkke og Inger Støjberg talte kort før valget på et pressemøde om, at hvis Venstre kom til magten efter valget, så ville vælgerne se en hurtig opstramning, men virkeligheden betød, at der skete det stik modsatte.

- Først skulle Danmark ikke tage flygtninge, som Inger Støjberg sagde. Så ville Lars Løkke efter en samtale med den tyske kansler, Angela Merkel, tage 100 flygtninge, og det er siden blevet til 1000.

Holsts rodebutik
- Samtidig har vi set en Carl Holst, der forvandlede sig selv og Forsvarsministeriet til en stor rodebutik, for slet ikke at tale om, at børnefamilierne bliver hårdt ramt, hvis Lars Løkke får sin finanslov og kontanthjælpsreform ubeskåret igennem, siger Nicolai Wammen.

Venstres gruppeformand, Søren Gade, bekræfter over for Ekstra Bladet, at partiet holder aftengruppemøde på Marienborg i morgen aften, men ellers har han ingen kommentarer.

Se Løkke annoncere Holsts stop som forsvarsminister

104 kommentarer
Vis kommentarer