De tre regeringspartier bliver nu anklaget for hellere at ville beskytte regeringen end at støtte Folketingets evne til at holde regeringen ansvarlig.
Anklagerne kommer efter, at de i Granskningsudvalget ikke vil støtte, at udvalget kræver, at Mette Frederiksen stiller op til samråd om, hvad Statsministeriet vidste om Samsam-sagen.
- Regeringspartierne i Folketinget er åbenlyst mere interesserede i at beskytte regeringen end at beskytte Folketingets mulighed for at kontrollere regeringen. Det finder jeg uhørt, siger Enhedslistens medlem af udvalget, Peder Hvelplund.
Vil ikke stille op
Granskningsudvalget blev nedsat efter Minksagen for at give Folketinget mulighed for at kontrollere regeringen. Som en af sine første handlinger har udvalget startet en forundersøgelse af Samsam-sagen, hvor Ahmed Samsam sidder fængslet for terrorvirksomhed, men med en betydelig tyngde hævder at have været spion for Danmark.
Som led i den forundersøgelse har udvalget bedt statsminister Mette Frederiksen (S) om møde til samråd for at fortælle om, hvad man vidste i statsministeriet.
Det han hun afslået i et svar til udvalget og sagt, at udvalget må nøjes med justitsministeren og forsvarsministeren.
- Vi ved jo godt i udvalget, at hvis vi får de to ministre, så vil de sige, at det kan de ikke sige noget om, hvad statsministeriet har vidst. Derfor er det forkert, når statsministeren hævder, at de to andre ministre kan svare på, hvad hun vidste om forløbet, siger formand for udvalget Ole Birk Olesen (LA).
- Det har vi ønsket at pointere over for statsministren.
Støtter ikke
Her er det, at harmen opstår. For at sikre, at et regeringsflertal ikke kan tryne udvalget - og altså Folketinget - kan et stort mindretal via Granskningsudvalget starte en forundersøgelse. Hvilket det altså har gjort.
Men nu hvor forundersøgelsen er startet vil regeringspartierne, Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, ikke være med i en samlet klage over, at statsministeren ikke til stille op og svare for sig.
- Jeg havde forventet, at hele udvalget bakkede op. Men det gør det altså ikke. Nu sker klagen på vegne af et mindretal og ikke på vegne af udvalget som et hele.
- Det ville give klagen mere vægt, vis et enigt udvalg bakkede op om, at statsministeren stillede op, siger Ole Birk Olesen.
Peder Hvelplund er hård i sin kritik.
- Det er mangel på respekt over konstruktionen, hvor et stort mindretal kan starte en forundersøgelse, at et flertal bagefter så kan medvirke til, at undersøgelsen får dårligere betingelser.
- Resultatet af forundersøgelsen vil afspejle, at man ikke har fået adgang til alle tænkelige oplysninger, siger han.