Regeringsudspil om udenlandsk arbejdskraft smuldrer

Det er endnu ikke lykkedes at skaffe flertal bag forslaget om at gøre det nemmere at ansætte udlændinge

Regeringen få svært ved at samle de nødvendige mandater bag et udspil om at gøre det nemmere at hente udenlandske arbejdskraft.

Hverken Socialdemokratiet eller Dansk Folkeparti vil nemlig lægge stemmer til at sænke grænsen for, hvad en udlænding fra et land uden for EU skal tjene for at få arbejde i Danmark.

Og det er et stort problem, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

- Beløbsgrænsen er helt central, fordi det vil hjælpe mange danske virksomheder. Dansk erhvervsliv mangler hænder for at producere og skabe flere arbejdspladser.

- Vi har været meget kompromissøgende, men det må heller ikke blive så udvandet, at det ikke hjælper. Og det gør det ikke, hvis ikke vi får ændret på beløbsgrænsen, siger hun.

Derfor kan det blive meget kortvarige forhandlinger, der indledes mandag i Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Regeringen vil sænke beløbsgrænsen fra de nuværende 418.000 kroner i årsløn til 330.000 kroner.

Det skal dog kun gælde for 12 udvalgte lande, som vi har stor samhandel med, nemlig USA, Singapore, Kina, Australien, Canada, Japan, Brasilien, Malaysia, Indien, Thailand, Mexico og Rusland.

Socialdemokratiet er modstander af at give faglært arbejdskraft fra udlandet mulighed for at konkurrere med danske håndværkere.

Men udlændingeordfører Mattias Tesfaye mener ikke, at partiet stiller urimelige krav i forhandlingerne

- Vi bakker op om 15 af de 21 forslag i regeringens udspil, og det er der ingen drama i.

- Men vi ønsker ikke at åbne for lavtlønnet arbejdskraft i Danmark. Vi synes, at det er helt rimeligt at sige, at hvis ikke folk kan tjene 185 kroner i timen plus pension, så kan de ikke så lov at arbejde her, siger han.