Annonce:
Annonce:

Regioner vil veje pris og effekt af ny medicin

Fremover skal prisen også afgøre, om nye lægemidler skal tages i brug på sygehusene, mener Danske Regioner

Annonce:
Følg Politik

Danske Regioner har fredag fremlagt en ny model for, hvordan man fremover skal beslutte, hvilken medicin der skal bruges på de danske sygehuse.

Modellen lægger op til, at lægemidler med en begrænset effekt fremover kan afvises på baggrund af prisen.

I dag bliver lægemidler vurderet i forhold til, hvor effektive de er, men regionerne har længe advaret mod, at ny og dyr medicin er en bombe under sundhedsvæsenets økonomi.

- Vi lægger altså op til at få en mere skarp forhandling, hvor man kombinerer pris og faglighed, siger formand for Danske Regioner Bent Hansen (V) til Ritzau.

Danske Regioner vil oprette et medicinråd, som skal vurdere og sammenligne effekten af nye lægemidler med allerede eksisterende behandlinger. Rådet skal vurdere midlet på en sekstrinsskala.

Annonce:

Samtidig skal regionernes indkøbsorganisation, Amgros, foretage mere avancerede sundhedsøkonomiske analyser og udregne en maksimumspris på de enkelte medicinprodukter.

Medicinrådet skal være uafhængigt af Danske Regioner og Amgros.

- Først og fremmest er det en faglig model, og det er vores faglige specialister, der skal vurdere, om det er medicin, der er langt, langt bedre end det, vi har i dag. Hvis det er det, skal vi selvfølgelig også være villige til at betale.

Når prisen også indgår i vurderingen af et nyt lægemiddel, giver det Danske Regioner mulighed for at stå stærkere i forhandlinger med lægemiddelindustrien, lyder det.

Regeringen har allerede sat gang i et analysearbejde, der skal danne grundlag for en ny måde at håndtere de stigende medicinudgifter på.

Analysearbejdet er færdigt i løbet af foråret, men Bent Hansen afviser, at det ikke har været vigtigt for Danske Regioner at have udspilsretten.

Annonce:

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) siger, at prisen på medicin ikke skal være skyld i, at en ny og effektiv medicin skrottes.

- Jeg er parat til at se fordomsfrit på, hvad vi kan gøre for at lægge en dæmper på de stigende medicinudgifter. Og den model, som Danske Regioner har præsenteret i dag, ser spændende ud, men den rejser også en række ubesvarede spørgsmål, siger hun.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

De lovlydige straffes, alle de andre går fri
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: