Rektor i provinsen: Nødvendigt at fordele uddannelser

De unge flytter sig ikke for at læse videre, derfor skal uddannelser fordeles rundt i landet, mener rektor

Det er ikke bare en fordel, men simpelthen en nødvendighed, at der bliver oprettet videregående uddannelser i landets mindre byer.

Det siger rektor på UC Sjælland Camilla Wang.

UC Sjælland har campusser i flere mindre byer på Sjælland.

Hvis flere unge skal have en uddannelse, skal der også være campusser i provinsen.

- Vi overvurderer helt enormt, hvordan unge mennesker flytter sig. De flytter sig nemlig ikke særlig meget, siger hun.

- Det gælder både vores studerende og studerende i øvrigt, hvor en stor del kommer fra den del af landet, de vælger uddannelse i, siger hun.

Flere borgmestre i landets yderområder samt Landdistrikternes Fællesråd opfordrer ifølge Jyllands-Posten til, at uddannelser på universiteter, professionshøjskoler og erhvervsakademier rykkes fra de store byer til provinsen.

Det er Camilla Wangs erfaring, at mange af de studerende også bliver boende tæt på deres uddannelsessted, når de er færdiguddannede.

- Derfor er det nødvendigt at have uddannelser spredt rundt i landet, for ellers kan det offentlige og virksomhederne ikke få den arbejdskraft, de har brug for, siger hun.

- De unge flytter sig ikke, hvor end man godt kunne tænke sig det.

Det har da også vist sig at være en skrøne, at alle unge vil studere i de største byer.

Størstedelen af de studerende vælger nemlig at læse videre i deres lokalområde, viste tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet i 2015.

Camilla Wang peger dog på én stor udfordring, når unge vælger at uddanne sig i de mindre byer:

- Man skal tænke grundigt over, hvordan man får et tilstrækkeligt godt studiemiljø på et lille campus. Man skal finde en løsning, så studerende bliver en del af nogle større studiemiljøer, siger hun.