Republikansk parti? Radikale vil ikke røre ved Alex' apanage

De radikale vil ikke blande sig i spørgsmålet om Alexandras apanage - internt i partiet er det dog ikke alle, der er lige glade for monarkiet

Grevinde Alexandra (foto: Jonas Olufson)
Grevinde Alexandra (foto: Jonas Olufson)

Det Radikale Venstres skal ikke nyde noget at røre ved grevinde Alexandras million-apanage.

Enhedslisten har ellers foreslået, at grevindens indtægter skal modregnes hendes årlige støtte på 2,3 millioner kroner fra det offentlige. Men det forslag vil de radikale ikke bakke op om, lyder det fra partiets finansordfører, Martin Lidegaard.

'Vil ikke blande os i den konkrete udmøntning af apanagen - trods alt større udfordringer at håndtere lige nu i dansk og europæisk politik’, lyder det fra Lidegaard i en sms til Ekstra Bladet.

Alexandra har indtægter fra en bestyrelsespost i et internationalt medicinalfirma, og hun tjener penge på at holde foredrag. Desuden har hun for nylig aktiveret sit private firma med henblik på at arbejde lidt mere. 

Grevinde Alexandra (foto: Jonas Olufson) Dansk politik Sass freder Alexandras million-apanage

Skeptisk Zenia
I den radikale folketingsgruppe sidder ellers folk, der tidligere har givet udtryk for en skeptisk holdning til kongehuset.

- Jeg synes ikke, at monarkiet hører hjemme i et moderne demokrati, lød eksempelvis fra folketingsmedlemmet Zenia Stampe i april 2015 til TV2.

Samme Zenia Stampe udløste i 2011 en intern strid om kongehuset i den radikale folketingsgruppe. Den daværende grundlovsordfører sagde her til Berlingske:

- Mit parti er et republikansk parti. Og for os er det helt naturligt at skrive store dele af kongehuset ud af grundloven, lød det fra Stampe.

Skudt ned
Den udtalelse blev imidlertid hurtigt skudt ned af den daværende radikale leder, Margrethe Vestager. Hun afviste således, at de radikale er et republikansk parti.

- Det står der ikke noget om i vores principprogram, sagde Margrethe Vestager.

Stampe fik imidlertid opbakning fra flere fremtrædende partifæller.

- Jeg mener ikke, at Zenia gik for langt. Jeg kan godt forstå, at hun siger, vi er et republikansk parti. Men det betyder ikke, at vi bare nedlægger kongehuset. Det republikanske består i, at hverv ikke skal kunne nedarves, sagde Marianne Jelved.

Mens Sofie Carsten Nielsen også luftede sin støtte til Zenia Stampe.

- Det er noget underligt noget, at vi på papiret er ledet af et kongehus. Men det er ikke fordi, jeg har de store problemer med kongehuset, siger Sofie Carsten Nielsen.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Zenia Stampe til spørgsmålet om Alexandras apanage.

Det ligger dog fast, at et stort flertal i Folketinget vil stemme imod Enhedslistens forslag.

28 kommentarer
Vis kommentarer