Retoriker: Løkke skal spille skuespil for dronningen

Hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil nå ud til publikum med sin åbningstale, skal det lyde, som om han taler frit og engageret, mener retoriker

Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder åbningstale omkring klokken 12. (Joachim Adrian)
Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder åbningstale omkring klokken 12. (Joachim Adrian)

Åbningstaler er altid grundigt forberedt og bliver ofte læst op ord for ord. Men for at gribe publikum skal taleren lyde, som om han taler frit og engageret.

Det vurderer Christian Kock, professor i retorik ved Københavns Universitet, som derfor mener, at en god taler skal være i stand til at spille skuespil for sit publikum.

- Hvis en politisk tale skal fænge, skal det lyde, som om man taler spontant ud fra øjeblikkets impulser. Så hvis man står og læser op, skal man være lidt af en skuespiller for at lyde som et rigtigt menneske, der har engagement og er til stede i øjeblikket, siger Christian Kock.

Det politiske år bliver skudt i gang, når Folketinget åbner klokken 12. (Foto: Kaspar Wenstrup) Dansk politik - 6. okt. 2015 - kl. 09:42 Pias store dag: Det siger de om Løkkes tale

Skal lyde som improvisation
Da åbningstalen ikke er et tidspunkt for improvisation, er det både afgørende, hvordan Lars Løkkes tale er skrevet, og hvordan den bliver fremført.

- For det første skal den være skrevet på en måde, så det lyder, som om man taler frit. Og for det andet skal man være i stand til at fremføre den, så det lyder, som om man taler frit, siger Christian Koch.

- Nogle af de politikere rundt omkring i verden, som virkelig formår at gribe og sætte fut i publikum, de kan improvisere eller i hvert fald lyde som om de gør, siger han.

'Blær og blamgame'
Ifølge grundloven skal statsministeren i åbningstalen give en redegørelse for rigets og omverdens tilstand og samtidig fortælle, hvad regeringen har tænkt sig at gøre ved det. Men ifølge Christian Koch har åbningstalen ikke længere det redegørende indhold, som den burde.

- Åbningstalen har udviklet sig til at være en form for politisk polemik, eller det jeg kalder 'blær og blamegame'. Man blærer sig over sin egen politik og beskylder oppositionen, for alt det, den har gjort forkert, siger han og tilføjer:

- Jeg tror, at rigtig mange vælgere er trætte af at føle politikerlede, hvis Lars Løkke bruger åbningstalen til blær i stedet for at bruge den til det, som grundloven siger.

Se også: Skattelettelser: Så meget har direktørerne allerede scoret siden krisen

Engell: en ydmyg tale
Kigger man på åbningstalens konkrete indhold, vil der ifølge politisk kommentator, Hans Engell, være fokus på  EU og flygtninge samt regeringens  reformer om dagpenge, skat og job, hvor det kan betale sig at arbejde.

- Det bliver en pænt ydmyg tale. Løkke er leder af den smalleste regering i mange år, som skal hente 60 mandater hver dag, påpeger han og tilføjer, at det er vigtigt, at Løkke lander en blå finanslov.

- Det vil være pinligt, hvis den første finanslov ikke bliver blå. Det vil sende et signal om, at der ikke er et operativt flertal. Thornings første finanslov var rød. Det sender et signal, om regeringen kan køre igennem eller ej, siger Hans Engell.

11 kommentarer
Vis kommentarer