Retsordførere: Urimeligt at dømte slipper for straf

Skats fejlramte it-system bør ses efter i sømmene så hurtigt som muligt, mener retsordførere fra V og S

Dybt urimeligt og stærkt problematisk, at fartsyndere, voldsmænd og andre, der er blevet idømt en bøde, og som nægter at betale, sandsynligvis er sluppet for at sidde bøden af.

Det mener retsordfører for Socialdemokraterne, Trine Bramsen, om Skats problemer med at videresende bødesager til politiet via deres it-system EFI.

- Det er et kæmpe stort problem, og det er ikke rimeligt, at folk slipper for straf, siger hun.

Trine Bramsen mener, at justitsministeren bør rådføre sig med en arbejdsgruppe, bestående af Skat, Kriminalforsorgen og Rigspolitiet, som i december blev nedsat til at se på forslag til, hvordan man skal straffe de mennesker, der nægter at betale deres bøder.

- Det er afgørende, at det får en konsekvens for de her mennesker, siger Trine Bramsen (S).

Retsordfører fra Venstre, Preben Bang Henriksen, vil ikke blande sig i, hvordan problemet skal løses, men lade det være op til Skat selv.

- Skat bør selv forsøge at få løst problemet i samarbejde med eksempelvis embedsmænd og skatteministeren. Det vil jeg ikke blande mig i.

- Men det er dybt uheldigt, at man igennem flere år ikke har konverteret de ubetalte bøder til fængselsophold. Det er en tydelig konsekvens af de problemer, som Skat har døjet med i en årrække, siger han.

Skat indførte i 2013 EFI-systemet til at videresende bødesager fra Skat til politiet, men det har ikke virket efter hensigten.

Før 2013 sad der i gennemsnit 21 skyldnere i de danske fængsler hver dag året rundt, fremgår det af Kriminalforsorgens årsrapport fra 2014. Men i dag sidder der ikke en eneste.

Præcis hvor mange skattesvindlere, fartsyndere, hooligans og almindelige dårlige betalere, der på denne måde er sluppet for at betale sin gæld til samfundet, har Skat ikke noget overblik over.

3 kommentarer
Vis kommentarer