Revser Mette F's spin-plan: Ansætter bare deres venner

Jens Rohde langer kraftigt ud efter Mette Frederiksens planer om flere rådgivere for regeringens ministre

Mette Frederiksen handlede mildest talt utraditionelt, da hun indsatte sin mangeårige højrehånd i regeringens magtfulde økonomi- og koordinationsudvalg og samtidig gjorde ham til stabschef.

Statsminister Mette Frederiksen får nu støttepartiet de radikale imod sig, efter hun har annonceret, at regeringen vil ansætte endnu flere spindoktorer og rådgivere i såkaldte politiske sekretariater i ministerierne.

Mette Frederiksen med sin højrehånd, Martin Rossen. Foto: Philip Davali Dansk politik - 11. aug. 2019 - kl. 11:44 Først gav hun højrehånd historisk magt: Nu vil Mette gå ENDNU mere spin-amok

De radikales medlem af Folketingets præsidium langer kraftigt ud efter spin-planerne:

- Hun siger, at vi skulle have ministerstyre i Danmark. Det håber jeg sandelig ikke, hun mener. Vi har folkestyre. Det betyder, at det er Folketinget, som sætter rammerne og rækkevidden for de regler, vi benytter os af i embedsværket, siger Jens Rohde til Ekstra Bladet.

- Men det Mette Frederiksen har gang i, er noget helt nyt. Det er at opbygge et lag, hvor man bare ansætter sine personlige, politiske venner, lyder det fra Jens Rohde.

Jens Rohde. Foto: Miriam Dalsgaard
Jens Rohde. Foto: Miriam Dalsgaard
 

Udemokratisk
Rohde reagerer på et interview i Berlingske, hvor Mette Frederiksen forsvarer ansættelsen af sin nærmeste rådgiver, Martin Rossen, i en stilling som stabschef for et politisk sekretariat i Statsministeriet, samtidig med at han er blevet indsat som medlem af de magtfulde økonomi- og koordinationsudvalg.

Ifølge Mette Frederiksen er det en 'demokratisering', fordi de demokratisk valgte led - ministrene - får bedre mulighed for at stå over imod embedsværket med mere 'muskelmasse'.

Men det er en i bedste fald en tilsnigelse, lyder det fra Jens Rohde.

- Og så forklarer hun, at det skulle være en demokratisering. Jamen snarere tværtimod. Der er tale om politiske ansættelser, som der ingen demokratisk kontrol er med. Der er det Folketingets opgave at være en kritisk kontrollant, af hvad regeringen foretager sig, siger Jens Rohde, som forklarer, at de radikale ikke bare uden videre vil acceptere statsministerens planer:

- Det vil vi på ingen måde være ukritisk med til. Og det her bliver genstand for både en forespørgsel i Folketinget og en drøftelse i præsidiet. Det har jeg sagt il Henrik Dam Kristensen (Folketingets formand red.), lyder det fra den radikale politiker.

- Hvis man vil lave helt om på den forvaltningstradition, vi har i Danmark – og det kan der måske være gode ideer i – så skal der som minimum ske under meget klare og strenge regler, som Folketinget sætter, siger Rohde.

Støttepædagoger
Jens Rohde kritiserer også Mette Frederiksen for dobbeltmoral, efter den socialdemokratiske formand kom med et valgløfte i sin kamp for at indtage Statsministeriet.

- Hun kom hun til magten på et løfte om at ville skære ned på konsulenter i det offentlige. Og det første, hun gør, er at ansætte endnu flere støttepædagoger til sig selv og sine ministre. Det ser ikke kønt ud.

S: Slå koldt vand i blodet

Ekstra Bladet ville gerne have haft en kommentar fra Mette Frederiksen til kritikken af hendes spin-plan. Socialdemokratiet har imidlertid sendt politisk ordfører Jesper Petersen på banen. Han forsvarer sin chefs ønske.

– Jeg synes, Jens Rohde og andre burde slå koldt vand i blodet. Jeg kan ikke se, hvorfor han eller andre ville have et ønske om at forhindre ministrene i at føre deres politik ud i livet, siger Jesper Petersen.

– Men der er jo ikke nogen demokratisk kontrol med de her ansættelser. Og det er et nybrud med vores forvaltningstradition. Er du ikke enig i, at der bør være klare regler?

– Jeg har svært ved at følge den kritik. Det er ikke anderledes end tidligere. Martin Rossen er ansat som særlig rådgiver - det er ikke nyt. Det at have et politisk sekretariat sker som embedsmandsstillinger. Det er ikke nyt. Det er bare nyt, at det er et tværfagligt sekretariat med politikudvikling i Statsministeriet. Og det er inden for de regler og retningslinjer, der allerede er.

– Men det er jo nyt, at man sætter en særlig rådgiver til at lede et sådant sekretariat, hvilket er imod spindoktorbetænkningen...

– Mig bekendt er det ikke endeligt afklaret, præcist hvordan organiseringen skal være i Statsministeriet. Men det er faktisk forudsat i den betænkning, du nævner, at særlige rådgivere kan have fagligt ansvar ift. ministersekretariater eller stabsfunktioner, som sker efter nærmere aftale med departementschefen, siger Jesper Petersen, som understreger, at Socialdemokratiet intet har imod de radikales ønske om en drøftelse af sagen i Folketinget.

564 kommentarer
Vis kommentarer