Rigmands-borgmester om boligsag: - Det er grotesk

Der udspiller sig en bitter strid mellem staten og Gentofte Kommune

Hans Toft vil hellere end gerne indfri boligministerens løfte om almene boliger på Strandvejen. Foto: Jonas Olufson
Hans Toft vil hellere end gerne indfri boligministerens løfte om almene boliger på Strandvejen. Foto: Jonas Olufson

Regeringens løfte om flere almene boliger - herunder på Strandvejen i Nordsjælland - bremses af regeringen selv.

Boligminister Kaare Dybvad forklarede tidligere på måneden, at han havde udset sig det tidligere Danmarks Akvarium, hvor der godt kunne ligge en 'god, lille boligafdeling', da Ekstra Bladet spurgte ind til sagen.

Der skal ejerboliger i Mjølnerparken og almene boliger på Strandvejen ifølge boligministeren. Foto: Aleksander Klug
Der skal ejerboliger i Mjølnerparken og almene boliger på Strandvejen ifølge boligministeren. Foto: Aleksander Klug

Men akvariet er ikke det eneste sted, der kan bygges billige boliger. For lige bagved akvariet ligger fem bygninger i Charlottenlund Slotshave ved Strandvejen, der er ejet af staten, og som Slots- og Kulturstyrelsen lejer ud til erhvervslejemål.

Billige boliger på Strandvejen

1 af 6  Mandskabsbygningen. Foto: Linda Johansen
2 af 6  Garage og vognporten. Foto: Linda Johansen
3 af 6  Kavalerbygningen. Foto: Linda Johansen
4 af 6  Bilharziosebygningen. Foto: Linda Johansen
5 af 6  Maskinhuset. Foto: Linda Johansen
6 af 6  Danmarks Akvarium skal også anvendes til kulturelle formål, ungdoms- og kollegieboliger, liberalt erhverv eller publikumsorienteret service i form af fitness, wellness, restauranter og cafeer ifølge lokalplanen. Foto: Linda Johansen.


Bygningerne skal dog ifølge lokalplanen fra 2018 omdannes til 50 ungdomsboliger.

Derfor mener Gentofte Kommune, at styrelsen udlejer bygninger ulovligt, og at de skal fraflytte deres nuværende lejer, ejendomsfirmaet Akvarius. Det ønskede Slots- og Kulturstyrelsen ikke. De har derfor højst usædvanligt lagt sag an mod Gentofte.

Forarget borgmester
Den konservative borgmester i Gentofte, Hans Toft, er forarget over statens dobbeltmoralske opførsel.

- Det er paradoksalt, at staten sagsøger os for at ville have billige boliger på Strandvejen, når de kræver, at alle andre bygger alment, siger Hans Toft til Ekstra Bladet.

Hans Toft har været borgmester i Gentofte i 26 år. Foto: Phillip Davali
Hans Toft har været borgmester i Gentofte i 26 år. Foto: Phillip Davali

Han undrer sig også over, at kulturministeren bremser sin kollegas løfte.

- Det er grotesk, at kulturministeren ønsker at spænde ben for boligministerens løfte, siger Hans Toft med henvisning til, at kulturministeren er den øverste ansvarlige for bygningerne.

Lover billige boliger, men ikke statens egne

Regeringen har sat et mål om 110.000 nye billige boliger i landets fire største byer inden 2031, heraf 60.000 alene i København. Opførelsen af flere almene boliger er et 'central omdrejningspunkt for den overordnede målsætning om at skabe en mere blandet by – med boliger, der er til at betale for alle befolkningsgrupper,' står der i lovforslaget fra regeringen.

Boligminister Kaare Dybvad har lovet, at han vil bygge almene boliger på Strandvejen.

- Jeg har været ude og kigge på Danmarks Akvarium, hvor der godt kunne være en god, lille boligafdeling på 50-60 boliger. Jeg har jo sagt det, så det skal kunne lade sig gøre, sagde ministeren til Ekstra Bladet i december.


Bygningerne i Charlottenlund Slotshave husede indtil april 2017 DTU Aqua, hvor de blev brugt til forskning og laboratorie.

Staten må kun leje bygningerne ud til det 'hidtige eksisterende lovlige anvendelse'. Det mener staten også, at de nuværende lejere lever op til, da de bruger lokalerne til kontorarbejde.

De fem bygninger, der kan omdannes til ungdomsboliger, ligger mellem Jægersborg Allé og Strandvejen.
De fem bygninger, der kan omdannes til ungdomsboliger, ligger mellem Jægersborg Allé og Strandvejen.

Kulturminister vil ikke svare

Fungerende kulturminister Rasmus Prehn ønsker ikke at svare på, hvorfor bygningerne skal bruges til privat udlejning fremfor ungdomsboliger. Kulturministeriet henviser til Slots- og Kulturstyrelsens besvarelse i sagen.

Rasmus Prehn er fungerende minister indtil Joy Mogensen vender tilbage ved årsskiftet.
Rasmus Prehn er fungerende minister indtil Joy Mogensen vender tilbage ved årsskiftet.

Slots- og Kulturstyrelsen ønsker dog ikke at udtale sig om en igangværende retssag. Men i et skriftligt svar skriver deres presseansvarlige:

'Slots- og Kulturstyrelsen har intet imod ungdomsboliger, men det skal give mening i forhold til de bygninger, man vil indrette som ungdomsboliger,' skriver styrelsen og tilføjer:

'I Charlottenlund Slotshave vil en ændring af bygningernes anvendelse til ungdoms- og kollegieboliger kræve meget omfattende ændringer af både bygninger og områdets karakter i øvrigt, og det vil derfor efter styrelsens opfattelse krænke de bevaringsmæssige og kulturhistoriske værdier, og derudover vil det også være meget kostbart at indrette selvstændige ungdoms- og kollegieboliger, som den gældende lokalplan giver mulighed for,' skriver styrelsen.

Baggrund om den bitre strid

 • Gentofte Kommune anmodede i 2016 Slots- og Kulturstyrelsen om at leje de fem bygninger, fordi kommunen dengang med kort varsel skulle modtage 300 flygtninge og manglede boliger til disse.
   
 • Slots- og Kulturstyrelsen afviste Gentofte Kommunes anmodning, idet styrelsen stillede som betingelse, at kommunen – ud over de fem bygninger - skulle leje både selve Charlottenlund Slot og også bygninger, som ikke kunne benyttes til boligformål.
   
 • Efter Slots- og Kulturstyrelsens afslag appellerede Gentofte Kommune den 18. januar 2017 til kulturministeren og integrationsministeren om at omgøre styrelsens beslutninger. Dette afslog begge ministre. 
   
 • Efter Slots- og Kulturstyrelsens og ministrenes afslag på at leje de nævnte boliger af Staten har Gentofte Kommune måttet anvende 175 af kommunens ungdomsboliger til flygtningeformål. Dette har blandt andet betydet at ventelisten til kommunens ungdomsboliger er tredoblet de seneste år.
   
 • Gentofte kommune er en fuldt udbygget kommune.

122 kommentarer
Vis kommentarer