Rigsadvokat: Pinds syriensforbud vil lette arbejdet for anklageren

Indrejseforbud gør det nemmere for anklagemyndigheden at føre bevis mod syrienkrigere, siger Ole Hasselgaard

Regeringens ønske om at indføre indrejseforbud til Syrien er blevet kritiseret af Straffelovrådet og andre eksperter for at være en dyr løsning, der næppe afholder radikaliserede unge fra at blive syrienkrigere.

Men set fra toppen af den danske anklagemyndighed, er det væsentligste formål med regeringens forslag, at det vil gøre det lettere at retsforfølge syrienskrigere, der vender tilbage til Danmark, pointerer rigsadvokat Ole Hasselgaard.

- Uden at jeg i øvrigt skal blande mig i en mere principiel diskussion om indrejseforbud i konfliktområder, må jeg bare helt nøgternt konstatere, at det ikke vil være lige så vanskeligt for anklagemyndigheden alene at skulle bevise, at en person har været i en bestemt konfliktzone - eller forsøgt at rejse til en konfliktzone - end at skulle føre konkret bevis for, at den pågældende eksempelvis har tilsluttet sig bestemte grupper i en konfliktzone, skriver Ole Hasselgaard i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Danmark er det europæiske land, der har den højeste andel af fremmedkrigere, der er vendt tilbage.

Cirka halvdelen af dem, der er taget til Syrien og Irak for at kæmpe for Islamisk Stat er kommet tilbage til Danmark, men det har vist sig svært at retsforfølge dem.

Regeringens forslag støttes af Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti og kan dermed samle flertal. Vedtages det, vil det lette anklagemyndighedens bevisbyrde, fordi alene det at indrejse i et konfliktområde kriminaliseres.

Justitsminister Søren Pind (V) lægger op til, at det skal være ulovligt at rejse ind i et konfliktområde, med mindre man har et anerkendelsesværdigt formål som journalist eller nødhjælpsarbejder.

Det skal kræve tilladelse fra de danske myndigheder at få lov at rejse ind.

Overtrædelse af forbuddet skal kunne straffes med fængsel i op til seks år.

Blandt kritikerne af forslaget er regeringens rådgivende organ Straffelovrådet, strafferets- og menneskeretseksperter, samt blandt andre Dansk Journalistforbund, hvis formand, Lars Werge, påpeger, at et indrejseforbud vil gør det vanskeligere for journalister at dække konflikten i Syrien.

6 kommentarer
Vis kommentarer