Rigshospitalet skal spare 122 millioner kroner

Region Hovedstaden fik 270 millioner kroner af regeringen ved økonomiforhandlingerne i juni. Alligevel skal Rigshospitalet nu spare gevaldigt, og det kan koste arbejdskraft på afdelingerne

Det vil muligvis koste personale at Rigshospitalet vil spare 122 millioner kroner. Foto: Søren Sielemann
Det vil muligvis koste personale at Rigshospitalet vil spare 122 millioner kroner. Foto: Søren Sielemann

Det er aldrig sjovt at spare penge, men nu skal Rigshospitalets direktion virkelig finde den indre gnier frem, for der skal spares for i alt 121,9 millioner kroner.

Oprindeligt havde hospitalets direktion varslet en sparerunde på næsten 67 millioner kroner. En besparelse, der var obligatorisk, da den var pålagt af Region Hovedstaden.

Ifølge Berlingske skal nogle af pengene, som Region Hovedstaden får ind fra Rigshospitalet og de andre hospitaler i regionen, bruges på at få styr på Sundhedsplatformen og dens børnesygdomme.

Den udlægning kan regionrådsformanden i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), ikke genkende. De 66,88 millioner, som Rigshospitalet skal spare, er ikke prioriteret til at stoppe udfordringerne med sundhedsplatformen.

- Hovedårsagen til, at vi er ude i en omprioritering og sparerunde skyldes primært, at vi har et stigende pres på medicinpriser og behandlinger, selvom vi har fået tilført 270 millioner kroner til Region Hovedstaden i den nye økonomiaftale med regeringen.

- Politisk har vi også besluttet at prioritere udvidelser på fødeområdet, da der kommer flere fødsler i hovedstaden. Vi har også besluttet at fritage psykiatrien for besparelser og ligestille den med det fysiske område, derfor er alle andre nødt til at bringe penge ind til bordet, fortæller Sophie Hæstorp Andersen til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sophie Hæstorp Andersen (S) er formand for Region Hovedstaden. Ifølge hende, så skal de mange opsparede millioner ikke kastes efter sundhedsplatformen. Foto: Jacob Erbahn
Sophie Hæstorp Andersen (S) er formand for Region Hovedstaden. Ifølge hende, så skal de mange opsparede millioner ikke kastes efter sundhedsplatformen. Foto: Jacob Erbahn

Hun fortæller, at nogle af pengene fra regionens besparelser vil blive brugt på Sundhedsplatformen, men at man i øvrigt altid bruger penge i budgettet på at vedligeholde it-systemerne.

- Sundhedsplatformen er ikke hovedårsagen til, at vi tager den her sparerunde. Vi vil da styrke det, så vi kommer hurtigere i mål med de udeståender, der er med Sundhedsplatformen.

Regioner: Tre år med gratis psykolog til unge er ikke nok

Smider 60 millioner ekstra i puljen
Righospitalet har meldt ud at der skal spares for i alt 121,9 millioner kroner.

66,88 millioner går til regionen, de resterende 65 millioner har direktionen på Rigshospitalet valgt at spare ganske frivilligt.

'Rigshospitalets andel af den regionale besparelse er 66,88 millioner kroner. Dertil kommer 60 millioner kroner, som vi skal finde ved interne omstillinger for at hjælpe nogle af de områder, hvor der er ekstra stort pres. De første 5 millioner kroner er tilvejebragt ved fusionen af to af hospitalets centre, og dermed bliver Rigshospitalets samlede mål 121,9 millioner kroner. Dette arbejder vi med frem til medio august', oplyser Rigshospitalet til Ekstra Bladet.

De 60 ekstra millioner skal bruges på at sikre bedre behandlinger og medicin til for eksempel patienter, der har været ramt af blødninger eller blodpropper i hjernen. Man har hele tiden ville afsætte penge til disse områder, men med de obligatoriske besparelser fra Region Hovedstaden, har man været nødt til at spare lidt mere.

Kan koste arbejdskraft
De mange millioner skal findes et sted på hospitalet, og et af de steder, direktionen har kastet deres blik i håb om at finde besparelser, er på personalegruppen.

Ledelsen ønsker at undgå fyringsrunder, så man håber på at kunne klare nedskæringen, og dermed en ønsket besparelse, med naturlige afgange. Det vil sige folk der skifter arbejdsplads eller går på pension.

Hos Dansk Sygeplejeråd er man ikke begejstret for udsigten til færre sygeplejersker på Rigshospitalet, hvis der skal spares næsten 122 millioner i budgettet.

- Ved en naturlig afgang, så vil de tilbageværende sygeplejersker opleve et voksende arbejdspres. De vil være færre hænder til den samme mængde opgaver. Med alle de fremskrivninger der kommer, hvilket er flere syge og behandlinger, får vi brug for flere sygeplejersker, siger Signe Hagel Andersen, næstformand i Dansk Sygeplejeråd i Region Hovedstaden til Ekstra Bladet.

Først til august vil det blive offentliggjort, hvor Rigshospitalets direktion vil finde de næsten 122 millioner kroner henne, og hvor mange mennesker der vil kunne miste deres job.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær