Annonce:
Annonce:

Riskær: Løkke snød med Irak-kommissionen

Lars Løkke Rasmussen snød under valgkampen, da han ikke sagde noget om, at han ville nedlægge Irak-kommissionen, siger Klaus Riskær Pedersen

Annonce:
Følg Politik

Den tidligere finansmand Klaus Riskær Pedersen har fået nok af sin gamle partifælle, Venstres formand Lars Løkke Rasmussen.

- Lars Løkke Rasmussen havde under valgkampen i juni travlt med at fortælle, at hvis han blev statsminister, så ville han ansætte en erfaren, respekteret person med internationalt udsyn som udenrigspolitisk rådgiver.

- Lur mig om denne person ikke hedder Anders til fornavn, siger Klaus Riskær Pedersen til Ekstra Bladet.

Han er fortørnet over, at Lars Løkke Rasmussen som noget af det første som nyvalgt statsminister gjorde var at nedlægge Irak-kommissionen.

- Der var ikke et øje - heller ikke Lars Løkke Rasmussen - der under valgkampen talte om at nedlægge den kommission.

Beskytte Anders Fogh

Annonce:

- Bagefter har jeg tænkt over, at der selvfølgelig var en grund til, at Lars Løkke Rasmussen hellere ville tale om, at han vil ansætte en særlig udenrigspolitisk rådgiver, for han har naturligvis sin gamle chef, Anders Fogh Rasmussen i tankerne, siger Klaus Riskær Pedersen.

- Det var Anders Fogh Rasmussen der førte Danmark ind i Irak krigen. Derfor ønsker Lars Løkke Rasmussen at beskytte Anders Fogh, så vælgerne ikke får besked om, hvordan og hvorfor han førte Danmark i krig.

- Tænkt hvis det kom frem, at Anders Fogh Rasmussen ikke havde helt rent mel i posen. Det ville forhindre Lars Løkke Rasmussen i at ansætte ham som særlig udenrigspolitisk rådgiver, fastslår Klaus Riskær Pedersen.

- Hvor har du den teori fra?

- Det var da påfaldende, at det efter valget skulle gå så hurtigt med at nedlægge Irak-kommissionen.

- Der kan efter min mening kun være to grunde til det: For det første, at han vil skåne Anders Fogh Rasmussen, så han kan ansætte ham som rådgiver, og for det andet ønsker han heller ikke at kompromittere Søren Gade, der var forsvarsminister i VK-regeringen.

Demonstration

Annonce:

Klaus Riskær Pedersen er en af talerne, når Debatgruppen for Alle næste lørdag holder officiel demonstration imod lukningen af Irak-kommissionen på Christiansborg Slotsplads.

- Det er beskæmmende, at den danske befolkning - altså vælgerne - ikke må få at vide, hvad der fik Danmark til at gå med i Irak krigen, siger Klaus Riskær Pedersen.

Søn af modstandsmand

- Jeg er søn af en gammel modstandsmand fra 2. verdenskrig (forfatteren Knud Pedersen, der i 1942 var med til at danne modstandsgruppen Churchill Klubben. Han sad i fængsel under 2. verdenskrig. Han døde i december 2014 - 88 år gammel, red.).

Samarbejde med tyskere

- Min far skammede sig over, at der aldrig blev nedsat en kommission efter 2. verdenskrig, der skulle undersøge den danske regerings samarbejdspolitik med tyskerne. Man fik aldrig et retsopgør efter 2. verdenskrig, for det var de daværende magthavere ikke interesserede i.

- Det ser ud som om, at det samme er tilfældet i dag, når man nedlægger Irak-kommissionen.

51 døde soldater

Annonce:

- 51 danske soldater mistede livet ved kampene i Irak og Afghanistan (43 døde i Afghanistan, 8 døde i Irak, red.). Deres pårørende - og alle vi andre danskere - har da krav på at få at vide, hvorfor de skulle sendes i krig.

- Det handler om anstændighed, og det kan man ikke beskylde Lars Løkke Rasmussen for at have.

- Derfor er det vigtigt, at vi bliver ved med at kræve, at Irak-kommissionen skal gøre sit arbejde færdigt, siger Klaus Riskær Pedersen.

Regeringsgrundlaget

Da Lars Løkke Rasmussen søndag 28. juni præsenterede den nye V-mindretalsregering, fremlagde han samtidig regeringsgrundlaget, hvori der står, at Irak-kommissionen skal nedlægges, 'da grundlaget for den danske deltagelse i Irak krigen er tilstrækkeligt belyst'.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Ekstra Bladet vil opfordre Jakob Ellemann til at holde sine løfter

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: