Ritt Bjerregaard har levet i et åbent ægteskab

Politikeren har haft flere affærer gennem sit lange ægteskab med Søren Mørch

(Foto: Rumle Skafte)
(Foto: Rumle Skafte)

Ritt Bjerregaard har i årevis levet i en åbent ægteskab med historikeren Søren Mørch. Det afslører hun i en ny erindringsbog, der udkommer d.3 november.

I et åbenhjertigt interview med Politiken forklarer den 74-årige politiker, at parret, der blev gift i 1966, altid har givet hinanden meget plads - både til sidespring og årelange kærlighedsforhold.

- Det tror jeg nok vil overraske nogle, siger hun.

Se også: Ritt efter kræft-operation: Nej tak til kemo

Hun forklarer, at parret, før bogens udgivelse, nøje overvejede, om de ville være åbne om deres forhold til andre. Beslutningen om at gøre det, forklarer hun således:

- Vi har tænkt, at det måske kunne få nogen til at tænke over, at skilsmisse ikke nødvendigvis altid er løsningen. At der er forskellige måder at leve på, og at forelskelse i andre også kan berige forholdet. Det har i hvert fald været vores måde at have et ægteskab på, som vi synes har givet os flere muligheder.

Se også: Ritts sygdom: Jeg overlevede 15 operationer og 30 gange kemo  

Aftalte utroskab
Hun fortæller desuden, at den alternative form for forhold, startede som en helt  naturlig del af den tid, de levede i. De talte derfor åbent om det, hvis de blev betaget af en anden og aftalte, at det kunne de godt leve med.

- I den periode var det mere oppe i tiden, at man havde sex med andre. Og det var klart for os, at vi også ville møde andre, som vi synes var spændende og ville have lyst til at have et forhold til. En aften får man lidt for meget ind, og så er det måske bare et enkelt knald. Men det sker jo for de fleste, at der er nogen, man forelsker sig i.

En af dem Ritt Bjerregaard blev forelsket i var Erik Holst, der var formand for Akademikernes Centralorganisation. De mødte hinanden i 1974 og var sammen i seks år. Mange af deres stævnemøder foregik i Erik Holsts lejlighed i København samt i hans sommerhus i Rågeleje. Affæren var tæt på at blive opdaget af pressen i 1978 - kort tid før det famøse - ophold på Hotel Ritz i Paris, der kostede hende en ministerpost.

Det var ikke altid nemt for dem, som blot var 'kærester'.

- Erik ville gerne giftes. Og det krævede selvfølgelig meget af ham. for han skulle vide, at den han elskede, også elskede en anden og var gift og havde tænkt sig at blive ved med at være det. Altså det kræver.. Voksne mennesker, lyder det.

På trods af de mange sidespring understreger Ritt Bjerregaard, at på intet tidspunkt har været mindre glad for ægtemanden Søren Mørch. De to kan fejre guldbryllup i 2016.

0 kommentarer
Vis kommentarer