Det giver mening at gå solo, men puha, der bliver ballade.
Sådan nogenlunde lyder analysen fra den tidligere socialdemokratiske minister og overborgmester, Ritt Bjerregaard, efter at Mette Frederiksen mandag meldte ud, at hun går efter en ren S-regering.
- Det er en klog melding, fordi ellers ville hele valgkampen komme til at gå med spørgsmål om de radikale og Dansk Folkeparti i regering. Hun har ryddet feltet til at snakke om noget andet, siger Ritt Bjerregaard.
Udmeldingen om at gå solo er kulminationen på længere tids iskold luft mellem Socialdemokratiet og de radikale på specifikt udlændingepolitikken, hvor Socialdemokratiet lige nu danner parløb med bl.a. Dansk Folkeparti.
Den socialdemokratiske formand Mette Frederiksen vil tirsdag ifølge Ekstra Bladets oplysninger i sin grundlovstale begrunde beslutningen med, at Socialdemokratiet vil fortsætte den stramme udlændingepolitik sammen med et bredt flertal bl.a. bestående af DF.
Samtidig vil partiet holde fokus på velfærd, social retfærdighed og klima med partierne til venstre for midten.
- Hun er fri til at samarbejde, og pointen ligger i at lave udlændingepolitik med DF og velfærdspolitik med de røde, lyder det.
- Du tror ikke, at Pernille Skipper (EL) og Morten Østergaard (R) bliver sure over kun at blive brugt til velfærd og ikke udlændinge?
- Jo, jo, jo. Der bliver masser af diskussion og ballade om det, men det er en vurdering af, hvordan man mindsker diskussionen, vurderer Ritt Bjerregaard.
Bryder med ny tradition
Ved at gå efter en ren S-regering bryder Mette Frederiksen med 25 års tradition om at samarbejde med de radikale på regeringsplan.
Mette Frederiksen bryder også med den tidligere formand Mogens Lykketoft (S), som i 2010 havde travlt med at lægge afstand til Dansk Folkeparti.
- Det skal stå krystalklart for vælgerne, at de ved at sikre en socialdemokratisk ledet regering sætter Dansk Folkeparti uden for indflydelse, sagde Mogens Lykketoft til Information.
Meget er dog sket i Socialdemokratiet siden dengang, mener den tidligere undervisningsminister og EU-kommissær.
- Der er vi slet ikke nu. Det var dengang, og der er sket en justering i at tage det meget mere alvorligt, at integrationen ikke er lykkedes, siger Ritt Bjerregaard.
- Den forandring bakker jeg fuldt ud op om, fortæller hun.
Dyb splittelse
Splittelsen mellem S og R har længe været dyb i dansk politik.
Senest kom det kraftigt til udtryk under Folketingets afslutningsdebat. Det skete, da Mette Frederiksen præsenterede et forslag til vedtagelse, som Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten i fællesskab var blevet enige om som politisk kurs de seneste år.
Men de to sidste partier i rød blok, Alternativet og Radikale Venstre, nægtede at være med-underskrivere på forslaget. Årsag: Den udlændingepolitik, som Socialdemokratiet vil føre.
Derfor fremsatte Morten Østergaards tropper sammen med Alternativet deres eget forslag til vedtagelse. Det skete ganske opsigtsvækkende, selvom de to fløje i dansk politik normalt stiller med hvert deres samlede forslag.
Splittelse i rød blok: Mette F får den kolde skulder
Lille opsang fra Ritt
Den tidligere undervisningsminister kan dog ikke helt lade være med at komme med en reprimande.
- Jeg er bekymret om, at det kommer til at handle for meget om procedure og for lidt om politikken, siger hun.
- Jeg vil hellere vide, hvad det er på udlændinge- og velfærdsområdet, som Mette Frederiksen vil samarbejde med de forskellige om, fortæller Ritt Bjerregaard.