Rivegilde i Rigsrevisionen: Føler sig hængt ud

Tidligere jurist i Rigsrevisionen Hans Goltermann er stærkt fortørnet over at figurere på liste over fratrædelser til medarbejdere, der ikke har præsteret i forhold til lønnen - Jeg har aldrig fået en klage, påpeger han

Tidligere jurist Hans Goltermann er absolut ikke tilfreds med rigsrevisor Lone Strøms (billedet) forklaring om baggrunden for hans fratrædelsesaftale. Foto: Jens Dresling
Tidligere jurist Hans Goltermann er absolut ikke tilfreds med rigsrevisor Lone Strøms (billedet) forklaring om baggrunden for hans fratrædelsesaftale. Foto: Jens Dresling

- Her hopper kæden af. Jeg kan ikke under nogen omstændigheder acceptere at figurere på en liste over udbrændte og ikke præsterende tidligere medarbejdere.

Sådan lyder det fra tidligere jurist i Rigsrevisionen, Hans Goltermann, efter at Ekstra Bladet tirsdag kunne afdække en række lukrative fratrædelsesordninger hos statens vagthund.

Rigsrevisor Lone Strøm har stået i spidsen for 13 fratrædelsesordninger, som i gennemsnit har givet medarbejderne 13,5 måneders fuld løn og fuld fritstilling. Foto: Jens Dresling/Polfoto Dansk politik Farvel og forgyldt: Så fede er fratrædelserne i Rigsrevisionen

Til Ekstra Bladet forklarede rigsrevisor Lone Strøm om de store fratrædelsesbeløb på både 17 og 24 måneders løn samt betingelsesløs fritstilling, at det var prisen for at slippe af med medarbejdere, der ikke præsterede, så de var deres løn værd.

- Jeg har aldrig fået en klage over min arbejdsindsats i de 28 år, som jeg har været ansat i Rigsrevisionen. Hverken fra chefer eller kollegaer. Jeg har heller aldrig fået hverken en mundtlig eller skriftlig advarsel, siger Hans Goltermann, der nu har sendt en klage til Rigsrevisionen.

I klagen efterlyser han eksempler på, hvornår han indtil sin fratrædelse i efteråret 2013 ikke har præsteret tilstrækkeligt til, at han var sin løn værd.

New Articles Fratrædelsesaftaler i Rigsrevisionen.pdf

Klart dementi
Hans Goltermanns reaktion kommer på baggrunden af følgende kommentar fra rigsrevisor om årsagen til de lukrative fratrædelseordninger til Hans Goltermann og 12 andre kolleger:

- Vi indgået de pågældende fratrædelsesaftaler med medarbejdere, hvor vi har vurderet, at de ikke længere præsterer tilstrækkeligt godt til, at der er et rimeligt udbytte af deres arbejdsindsats i forhold til den løn, vi betaler, lød det fra Lone Strøm i Ekstra Bladet tirsdag.

Hans Goltermann kræver nu, at Rigsrevisionen ’klart dementerer over for Ekstra Bladet’, at hans fratrædelsesordning blev indgået, fordi han ikke præsterede godt nok i forhold til sin løn.

Hotel Radisson i Aarhus er flittigt blevet frekventeret af Rigsrevisionens medarbejdere. Dermed har man blæst på rabatten ved at benyttet et af byens hoteller på statens rabatliste. Foto: Rasmus Baaner) Dansk politik Statens vagthund i pinlig bommert: Taget i hotel-frås

Grinede hele vejen til banken
Juristen var 64 år, da hele Rigsrevisionens juridiske kontor pludselig blev lukket i august 2013. Han havde alligevel tænkt sig at gå på pension som 65-årig, og derfor tog han med kyshånd i mod en fratrædelsesaftale. Vilkårene kunne han selv diktere, forklarer Hans Goltermann.

- Det gik så let, at jeg den dag i dag ærgrer mig over, at jeg ikke skruede mere op for blusset, forklarer Hans Goltermann, der altså grinede hele vejen til banken, fordi han 3. september 2013 blev øjeblikkeligt fritstillet med fuld løn og pensionstillæg indtil udgangen af februar 2015. Altså reelt 18 måneder.

Ekstra Bladet har bedt rigsrevisor om en kommentar til Hans Goltermanns kritik, men meldingen er, at man ikke kommenterer personalesager/enkeltsager.

* * *

Klager over handicap-påstand

Rigsrevisionen oplyser i et svar til Ekstra Bladet, at der ved forhandlingen om Hans Goltermanns fratrædelsesbeløb blev taget hensyn til, at ’medarbejderen var handicappet’.

Men at det skulle være tilfældet, afviser den mangeårige jurist i sin klage til Rigsrevisionen, som han har sendt i kopi til Ekstra Bladet.

’Jeg kan tilføje, at mit (syns)handicap slet ikke var i spil ved denne lejlighed’, skriver han.

Ekstra Bladet erfarer da også fra en central rigsrevisions-kilde, at der i aftalen om fratrædelse intet står om et handicap.

Føler sig forulempet
Hans Goltermann føler sig forulempet over, at hans synshandicap er omtalt på den liste over fratrædelser, som er blevet udleveret til Ekstra Bladet.

’Jeg er den eneste på listen, der beskrives på denne måde. Langt størstedelen af de medarbejdere, som jeg har haft kontakt til i Rigsrevisionen, kender til mit synshandicap, så de er ikke længe om at genkende mig, som en af de personer, der tilsyneladende ikke præsterede godt nok i forhold til den oppebårne løn’, skriver han i sin klage.

* * *

De lukrative fratrædelser

Via en aktindsigt har Ekstra Bladet fået indblik i de fratrædelsesordninger, Rigsrevisionen har indgået siden siden 2012.

Blandt de i alt 13 aftaler er der eksempler på øjeblikkelige fratrædelser med både 17 og 24 måneders fuld løn - selv om den almindelige opsigelse blot lyder på løn i mellem seks og ni måneder. I gennemsnit har Rigsrevisionen givet, hvad der svarer til 13,5 måneders løn i forbindelse med fratrædelsesordningerne.

I flere tilfælde har Rigsrevisionen desuden afholdt udgifter på typisk op til 40.000 kroner til at betale konsulenter og rekrutteringseksperter i forbindelse med såkaldte 'outplacementforløb' til medarbejderen.

Ifølge flere fagforbund for offentligt ansatte vil deres medlemmer aldrig kunne komme i nærheden af sådanne fratrædelsesaftaler. Og ser man på Kommunernes Landsforenings vejledning, så ville sådanne ordninger fuldstændig sprænge den økonomiske ramme for fratrædelser. Her må en fratrædelsesordning maksimalt lyde på et beløb svarende til 12 måneders løn.

Om baggrunden for fratrædelsesordningerne har rigsrevisor Lone Strøm har forklaret, at det kræver noget særligt at afskedige en medarbejder på baggrund af, at vedkommende ikke præsterer tilstrækkeligt godt.

Ifølge rigsrevisor skal medarbejderen igennem en såkaldt afprøvningsperiode, før der er tilstrækkelig dokumentation for en afskedigelse.

I stedet for at skulle igennem afprøvningsperioderne har Rigsrevisionen indgået de pågældende fratrædelsesaftaler.

168 kommentarer
Vis kommentarer