Ro på Viborg: Apple skaber kun 20-40 it-job

Det er småt med de blivende job i Apples nye datacenter i Viborg, forklarer formanden for Prosa, it-arbejdernes fagforening

På denne mark vil Apple kommer til at bygge et stort apple datacenter i Foulum ved Viborg (Foto: Ernst van Norde)
På denne mark vil Apple kommer til at bygge et stort apple datacenter i Foulum ved Viborg (Foto: Ernst van Norde)

De kan næsten ikke få armene ned i Viborg og omegn.

Apples kæmpeinvestering på over seks milliarder kroner i et datacenter i Foulum tæt på domkirkebyen giver nemlig masser af arbejdspladser, lyder det fra borgmester Torsten Nielsen, der tror på op imod 10.000 arbejdspladser som følge af centret.

Men it-arbejdernes fagforening, Prosa, er  - mildt sagt - mere tilbageholdende med jublen.

- Hvis man tror, det bliver et sandt jobeventyr, så tager man fejl, understreger formand Niels Bertelsen.

Det er på denne mark ved Foulum, at det nye Apple-center skal ligge. Foto: Ernst van Norde Samfund Borgmester: En Applesin i turbanen

Han forklarer, at det jyske område under opførelsen af Apples datacenter ganske rigtigt får nye job i forbindelse med byggeriet, men selv centret vil kun give ganske få arbejdspladser med længerevarende beskæftigelse til hans medllemer.

- De kan prale af at have et ’state of the art’ datacenter, hvilket jo kan give nogle afledte effekter, men centret i sig selv kører i høj grad på egen hånd, påpeger Niels Bertelsen.

- Vi vurderer, at centret, når det står færdigt, vil give arbejde til 20-40 it-folk, hertil kommer vagter og rengøring.

Han forklarer, at datacentret i høj grad bliver styret af eksperter, som sidder i udlandet. Og hvis der er noget som går i stykker, så bliver teknikere og eksperter fløjet ind.

- Når du først har et hold, så er det en mere optimal udnyttelse af arbejdskraften, hvis du lader dem rejse rundt og reparere maskineriet, forklarer Niels Bertelsen.

It-formanden er dog trods de knapt så lyserøde udsigter til længerevarende arbejdspladser positiv omkring Apples saltvandindsprøjning.

- Det spændende i projektet ligger i virkeligheden i de sekundære arbejdspladser. Hvis centeret skal køre på vedvarende energi og producere overskudsvarme, må der være arbejdspladser i den forbindelse, og det kan vel også tænkes, at der kan indledes et samarbejde med Aarhus Universitet om lagring af energi fra vedvarende kilder, siger han, og slutter:

- Så der er da nogle muligheder for en jobvækst i kommunen, men en jobfest bliver det nok næppe.

Erhvervsnyheder Ekspert: Apple booster lokalområde i Viborg med flere job

Se også: "Apple fik en direkte linje til Viborg og de måtte ringe lige når de ville"

Det var en meget glad borgmester for Viborg, der stillede op til interview mandag. Se det her:

0 kommentarer
Vis kommentarer