Rød blok: Birthe Rønn bør have en næse for statsløsesag

Både Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF kritiserer Birthe Rønn for hendes rolle i statsløsesagen

Statsløsekonventionen blev brudt af røde og blå regeringer fra Poul Schlüter (K) i 1990 over Poul Nyrup Rasmussen (S) 1993-2001 til Lars Løkke Rasmussen (V) i 2010. Det var dog først i Birthe Rønn Hornbechs tid som minister, at det gik op for embedsmændene, at sagsbehandlingen stred mod konventionen. (Polfoto)
Statsløsekonventionen blev brudt af røde og blå regeringer fra Poul Schlüter (K) i 1990 over Poul Nyrup Rasmussen (S) 1993-2001 til Lars Løkke Rasmussen (V) i 2010. Det var dog først i Birthe Rønn Hornbechs tid som minister, at det gik op for embedsmændene, at sagsbehandlingen stred mod konventionen. (Polfoto)

Der skal ikke rejses rigsretssag mod tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) på baggrund af Statsløsekommissionens rapport. Men Folketingets retsudvalg bør drøfte, om hun skal have en næse.

Sådan lyder det fra flere partier i rød blok, efter at Statsløsekommissionen mandag fremlagde sin 3000 sider lange beretning om hele 19 års konventionsstridige behandling af statsløses ret til lempeligere adgang til dansk statsborgerskab.

- Det er meget alvorligt, hvad Statsløsekommissionen peger på. Oplysningerne har haft fatale konsekvenser for embedsfolk. Derfor er der grund til at tage en drøftelse i retsudvalget, siger retsordfører Trine Bramsen (S).

Kommissionen konkluderer, at myndighederne fra 1991 til 2010 afviste ansøgninger om indfødsret til statsløse. Det strider klart mod statsløsekonventionen.

I 2011 gik Birthe Rønn Hornbech af som integrationsminister, og hun genopstillede ikke ved valget i år.

- Det påpeges, at der er sket alvorlige svigt i Integrationsministeriet. En minister har altid det endelige ansvar for det, der er foregået i ministeriet. Men det er klart, at intet i kommissionens arbejde peger på en rigsretssag, siger Trine Bramsen.

Også SF's gruppeformand, Jonas Dahl, udelukker en rigsretssag, men peger på, at en kritik af Birthe Rønn Hornbech er på sin plads.

- Det er en sag, der har principiel karakter. Den lovgivning, vi vedtager i Folketinget, eller de konventioner, vi tiltræder, skal overholdes.

- Der bliver også rejst en ret alvorlig kritik af Birthe Rønn Hornbech for ikke at orientere Folketinget. Det mener jeg, at Folketinget er nødt til at påtale, siger Jonas Dahl.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, kommer også med skarp kritik af den tidligere integrationsminister efter konklusionerne mandag fra Statsløsekommissionen.

- Det er fortsat lidt uklart, om hun forstod sagens alvor og hvornår.

- Birthe Rønn er jo en erfaren politiker og jurist, og statsløsekonventionen er ikke på nogen måde svær at forstå. Men i forhold til Rønn fik det også den konsekvens, at hun måtte gå af, siger Johanne Schmidt-Nielsen til Ritzau.

Mens Birthe Rønn Hornbech altså klarer frisag, får kommissionens beretning den konsekvens, at to embedsmænd indtil videre fritages fra tjeneste.

Se også: Topembedsmænd er dybt uenige med Statsløsekommissionen

Se også: Schmidt-Nielsen med skarp kritik af Rønn i statsløsesag

Se også: Lars Løkke har ryggen fri i sag om statsløse

Se også: Engell: Påfaldende at tidligere minister slipper

Se også: Kommission: Danmark brød konventioner om statsløse

86 kommentarer
Vis kommentarer