Rød blok kritiserer finansloven: kortsigtet og uden ambitioner

Regeringens forslag til besparelser går ud over landets fattige og svigter samtidig kommende generationer, mener flere politikere

Regeringens finanslovsudspil er kortsigtet og visionsløst og svigter dermed kommende generationer.

Sådan lyder meldingen fra SF's formand, Pia Olsen Dyhr, efter finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har fremlagt et finanslovsforslag, som indeholder besparelser på 6,7 milliarder kroner.

- Regeringen skærer ned på klima, den kollektive transport, uddannelse og forskning og skrotter en vigtig investering i børnene, siger Pia Olsen Dyhr, med henvisning til det skrottede børneudspil fra den tidligere regering.

- Til gengæld giver man skattelettelser i milliardstørrelsen blandt andet for at forgylde arvinger og ved at gøre det billigere at forurene – til skade for danskernes sundhed, siger hun.

Præsentation af Finanslovsforslag ved finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) (Foto: Jakob Jørgensen) Dansk politik - 29. sep. 2015 - kl. 10:37 Overblik: Det betyder Hjorts store spareplan

Regeringen lever i fortiden
I finanslovsforslaget fremgår det, at udviklingsbistanden beskæres med 2,3 milliarder, imens klimaindsatsen og uddannelse beskæres med henholdsvis 200 og 100 millioner kroner. Besparelser, der heller ikke falder i god jord hos Alternativet.

- Når man skærer i uddannelse og forskning, klima og miljø samt udviklingsbistanden, så giver det et indtryk af en regering, der enten ikke aner, hvad der er på vej, eller decideret handler imod bedre vidende, siger Alternativets finansordfører, Josephine Fock.

- Finanslovsudspillet er i mine øjne udtryk for en regering, der lever i fortiden, og dermed vil Danmark blive kørt over af fremtiden, siger hun.

Se også: Claus Hjort: Sundhed og vækst er regeringens fokus

Rammer de fattige
Også Enhedslisten er skarpe i deres kritik af finansloven.

De 110 millioner, som regeringen vil skære i huslejestøtten til næste år, får ifølge Enhedslistens socialordfører, Anne Mette Omø Carlsen, store konsekvenser for de mindre velhavende i København:

- Huslejestøtten er det der gør, at fattige familier også kan bo i København. Det der gør, at børnene kan få nye vinterstøvler eller komme med på lejrskole. Regeringens forslag vil føre til socialt armod og et langt mere delt Danmark end det vi kender i dag, siger Anne Mette Omø Carlsen, Socialordfører for Enhedslisten i København.

Pia Olsen Dyhr, formand for SF,  mener af samme årsag, at regeringen rammer skævt med udspillet, hvor der ifølge finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) især er fokus på sundhed og vækst i hele Danmark.

- Man rammer de fattigste pensionister ved at skære ned på boligydelsen og man skærer et milliardbeløb på verdens fattigste ved at rundbarbere ulandsbistanden, mens flygtningekrisen trækker overskrifter i hele Europa, og verdens lande i FN netop er blevet enige om ambitiøse mål for verdens udvikling. Det er dumt og decideret pinligt, siger hun.

85 kommentarer
Vis kommentarer