Rød blok raser over droppede vindmøller: Idioti og absurd

Regeringen vil afskaffe PSO-afgiften, hvilket får skarp kritik af de røde partier. Følg pressemødet live her

Foto: Imaginechina via AP
Foto: Imaginechina via AP

Hvis det står til regeringen, skal danskerne og virksomheder ikke betale så meget i grønne afgifter, som de gør i dag.

Derfor har regeringen foreslået et opgør med den såkaldte PSO-afgift på el, som går til forskning og produktion af grøn energi.

Afgiften giver omkring otte milliarder kroner om året, og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) fremlægger nu regeringens plan for, hvor pengene i stedet skal findes.

Idioti
Den tidligere klima- og energiminister, Martin Lidegaard (R), kalder planerne for idioti.

- Idioti. Regeringen gambler med DKs grønne førerposition og traditionen f brede energiforlig, skriver han på sin Twitter-profil.

Formand for SF, Pia Olsen Dyhr, er ligeledes bange for, at det vil gå ud over Danmarks omstilling til grøn energi, at regeringen har besluttet at afskaffe PSO-afgiften.

- Jeg er oprigtigt bekymret for, om det betyder, at vi dropper vores ambitioner om vedvarende energi i Danmark, siger Pia Olsen Dyhr.

Regeringens mål er, at Danmark i 2050 skal være uafhængigt af fossile brændsler som kul, olie og gas. Den omstilling går indtægterne fra PSO-afgiften til.

Afgiften opkræves i dag på forbrugernes elregning, men fremover skal finansieringen til den grønne omstilling findes på finansloven.

- Hvis vi sætter den på finansloven og finansierer den over indkomstskatten, bliver de her investeringer meget følsomme og kan blive et debatemne i hver eneste finanslovsforhandling.

- Jeg frygter også, at det kan blive en udfordring at holde investorerne til ilden og overbevise dem om, at Danmark er et land, der satser på grøn omstilling, siger Pia Olsen Dyhr.

I sandhed fredag den 13.
Alternativet er heller ikke tilfredse med regeringens udspil.

Folketingsmedlem for Enhedslisten Maria R. Gjerding kalder planerne for  absurde og kortsigtede.

Klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) forsikrer dog for, at udfasningen af fossile brændsler vil fortsætte.

- Jeg har ingen problemer med, at prioriteringen af den grønne omstilling også kommer til at indgå på finansloven på samme måde som prioriteringen af udbygningen af sygehuse, køb af kampfly og investeringer i den generelle infrastruktur, siger han.

107 kommentarer
Vis kommentarer