Annonce:
Annonce:

Rød blok vil høre advokater til råds om Støjbergs skæbne

Uvildige advokater bør rådgive Folketinget om videre færd i sag om ulovlig instruks, mener S og støttepartier

Annonce:
Følg Politik

Socialdemokratiet mener, at uvildige advokater skal læse den første delberetning fra Instrukskommissionen igennem og rådgive Folketinget om, hvad næste skridt herfra bør og kan være.

Det oplyser regeringspartiets retsordfører, Jeppe Bruus.

Dermed er der et flertal for den tilgang, da SF, De Radikale og Enhedslisten tidligere på dagen har givet udtryk for samme holdning.

Kommissionens første delberetning har omhandlet tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) rolle i en sag om en instruks fra ministeriet udsendt 10. februar 2016. Ifølge kommissionen var instruksen klart ulovlig.

- Vi mener med den kritik, der ligger, at det rigtige er at få nogle eksterne, uafhængige og uvildige advokater til at rådgive Folketinget om, hvad det næste skridt skal være, siger Jeppe Bruus.

Spørgsmål: Hvad er det, I mangler rådgivning om?

Annonce:

- Kommissionen har til opgave at beskrive og bedømme forløbet.

- Derfor er det vores opfattelse, at nogle advokater skal læse den kritik igennem og rådgive om, hvorvidt der er grundlag for, at Folketinget tager og handler på den kritik, siger Jeppe Bruus.

En formel beslutning skal træffes tirsdag på et møde i Udvalget for Forretningsordenen i Folketinget. Her vil detaljerne om rådgivningen såsom en eventuel tidsfrist til en anbefaling blive koordineret.

Kommissionen har undersøgt en instruks, der bestod af en pressemeddelelse fra 10. februar 2016. Her fremgik det, at alle asylpar, hvor den ene var mindreårig, skulle adskilles.

Instruksen efterlod ikke plads til en individuel sagsbehandling. Dermed var den ifølge kommissionen klart ulovlig. Det skyldes, at den var uden lovhjemmel og i strid med Menneskerettighedskonventionens artikel 8 og Børnekonventionen.

Annonce:

Kommissionen har fundet, at Støjberg var advaret af sine embedsmænd, om at det ville være ulovligt, hvis der ikke var en individuel sagsbehandling.

Samtidig skriver kommissionen, at selv om der blev administreret efter instruksen, kan det ikke bevises, at Støjberg gav nogen tjenestebefaling om, at der skulle administreres i strid med reglerne.

Et flertal i Folketinget blev enige om at nedsætte en kommission om instruksen i november 2019.

Dens medlemmer blev valgt, fordi de var 'uvildige og uafhængige af de myndigheder, personer med videre, hvis forhold undersøges', lød det dengang.

Et af de mulige skridt, som Folketinget kan tage, er at starte en rigsretssag.

Ifølge Enhedslistens er beslutningen om at søge advokathjælp et skridt i den retning. Det skriver retsordfører Rosa Lund på Twitter.

Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti mener modsat, at beretningen fra Instrukskommissionen ikke retfærdiggør en rigsretssag mod Inger Støjberg.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: