Rød krig om muslimske friskoler: Det er trist og svensk

Det er politisk korrekthed på den kedelige svenske måde, mener SF-rådmand, om radikalt nej til ekstra kontrol med muslimske friskoler

Hemmelige koranskoler er en af afsløringerne i TV2's kritiske dækning af det muslimske miljø (Foto:TV2-programmet Moskeerne bag sløret)
Hemmelige koranskoler er en af afsløringerne i TV2's kritiske dækning af det muslimske miljø (Foto:TV2-programmet Moskeerne bag sløret)

Der er udbrudt krig blandt politikere i rød blok.

Årsagen er Socialdemokraternes forslag om at indføre forstærket tilsyn af muslimske friskoler i kølvandet på TV2 dokumentar Moskeerne bag sløret, hvor en forening afsløres i fusk med kommunale midler til driften af en koranskole.

Forleden røg SF's Özlem Cekic i flæsket på Socialdemokraterne. I dag lørdag er det så SF og De Radikale, som skændes indædt.

- Det er den gamle svenske tilgang til debatten. Svenskerne har jo heldigvis bevæget sig videre, men det lader til, at der stadig er nogle radikale, der står efterladt tilbage der, lyder det fra aarhusiansk SF-rådmand Thomas Medom direkte henvendt til den radikale folketingskandidat Karen Melchior, som mener, det er forkert at øge tilsynet med muslimske friskoler.

- Hvad synes du om, at have en kollega i rød blok med den holdning?

- Det er trist. Der er brug for, at vi får bevæget os alle sammen i den her debat. Hvis man ikke kan tale åbent om tingene og det skulle være et problem, så får vi aldrig nogensinde gjort noget ved de parallelsamfund, der så åbent lyst eksisterer i især Aarhus og København.

Se også: Fem skarpe til Trine Bramsen om tilsyn af friskoler

Se også: Eksperter: Ulovligt at skærpe tilsyn med muslimske skoler

Se også: Özlem: S slipper den indre svinehund løs i muslim-jagt

Men trods de hårde ord fra SF, som Radikale historisk set har været meget enige med i integrationsdebatten, står Karen Melchior fast på, at TV2's afsløringer ikke bør give anledning til yderligere eftersyn med muslimske friskoler, bare fordi de er muslimske.

- Thomas Medom forsøger at klandre mig for at ville lukke øjnene for radikalisering. Han bringer gamle argumenter frem, fordi han er uenig med mig, siger hun.

- TV2 har lavet en dokumentar, hvor de har påvist, at der er nogle idioter, der siger nogle åndssvage ting. Det kan godt være at tilsynet ikke har været tilstrækkeligt, så skal det reguleres.

- Det er et problem at sige, at muslimske friskoler skal udsættes for særlig kontrol. Man skal ikke udsætte bestemte religioner for særlig kontrol. Du skal sørge for ordentlig eftersyn af alle og mere af dårlige skole uafhængigt af religion. Ellers er du i fare for ikke at se på højre radikaliserede, venstre radikaliserede folk, fordi de ikke falder inden for.

- Men der er jo ikke nogen højreorienterede friskoler...

- Hvis du ser på regeringens radikaliseringsstrategi, så ser man også - og den undersøgelse der har været af radikalisering for to år siden - at der er både venstre- og højrefløjs radikaliserede.

Spade for en spade
- Nu taler vi om friskoler. Vi taler om, at der er blevet påvist et problem på muslimske friskoler. Hvad er der galt i at kalde en spade for en spade. Det er dem, vi skal holde bedre øje med?

- Thomas Medom bruger debatten til at få opmærksomhed omkring sig selv. Også hægter han sig på, at det er muslimske friskoler for at få øget opmærksomhed på, at han ikke bryder sig særlig meget om friskoler.

- Det er jo også netop muslimske friskoler, som der nu er blevet påvist et problem med.

- Så må man have generelt tilsyn med friskoler og friskoler med problemer i det hele taget.

- Men på andre områder er det jo fuldstændig standard, at man øger tilsynet, hvis man ved, der er problemer. Når man ved, der er problemer med hygiejnen på shawarma-baren, så øger fødevarekontrollen dér. Når man ved der er problemer med sorte penge på kræmmermarkeder, så øger Skat tilsynet dér. Hvorfor er det så ikke legitimt at holde særligt øje med muslimske friskoler, når der blevet påvist problemer der?

- Fordi der er stor forskel på forskellige muslimske friskoler. Der er nogle muslimske friskoler, der går godt. Andre er drevet helt vildt dårligt.

En eller to skoler
- Det ved du jo ikke, med mindre du holder øje med dem.

- Nej, men hvis du kun holder øje med de muslimske friskoler - og ikke de ikke-muslimske - så får du ikke opdaget problemerne i de ikke-muslimske friskoler, fordi du bruger alle ressourcerne på at tjekke velfungerende friskoler bare, fordi de er muslimske.

- Hvorfor har du noget imod at holde øje med et område, hvor der er påvist problemer. Der er jo ikke påvist problemer generelt på friskoler i Danmark?

- Det er der sikkert. Ellers ville man ikke have eftersyn med dem. Jeg er imod, at man har et særligt eftersyn mod bestemte religioner, fordi de er den religion. Hvis der er påvist problemer, så skal det efterforskes. Du skal ikke ud og sige, at alle muslimske friskoler har problemer, fordi én eller to muslimske friskoler, som ikke kører deres skole ordentligt.

- Der er jo heller ikke nogen, som siger, at alle muslimske friskoler har problemer?

- Jo, det gør du, når du siger, at muslimske friskoler i det hele taget skal undersøges bedre.

- Hvis man ikke har nogen problemer, hvad er så egentlig problemet ved at blive undersøgt. Så må man vel være interesseret i at få anerkendt, at alt er okay?

- Nej, du stempler samtlige muslimske friskoler, fordi der er nogle muslimske friskoler, som ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt. Du kan lige så godt sige, at alle friskoler skal eftersøges, fordi der er nogle friskoler, der ikke følger reglerne.

Lukker øjnene
- Jeg kan simpelthen ikke forstå, at det ikke er klogt at målrette kontrollen til området, hvor der er påvist problemer. Fuldstændig som når man holder øje med kræmmermarkeder, fordi man ved de flyder med sorte penge.

- Du kan jo ikke sige, at du skal holde ekstra øje med jyske loppemarkeder, fordi der er påvist problemer med et jysk loppemarked.

- Jeg tror, mange vil mene, du giver udtryk for en politisk korrekthed, som er skyld i de integrationsproblemer, vi har i Danmark.

- Det er forkert. Ved at sige alle, at alle muslimer eller folk med mørkt hår er kriminelle er problematiske, så lukker du i virkeligheden øjnene for, hvad det reelle problem er.

- Det ligner, I er meget splittede i rød blok. Nu mener SF, du er svensker på den dårlige måde. Hvordan skal I nogen sinde blive enige?

- Hvis ikke man kan tale om tingene, hvordan skulle man så kunne blive enige.

- Det virker bare som om I står meget stejlt over for hinanden.

- Nej, det gør vi ikke. Jeg synes bare, Thomas Medom han bruger det her til at promovere sig selv på en ufin måde.

- Du bruger det vel også. Politikere lever vel af at blande sig i debatten?

- Der er forskel på at blande sig i debatten, og så drive en dagsorden på andres bekostning. Jeg synes, man skal se på de problemer der er, og adresserer dem.

Vil stoppe støtte til friskoler
Thomas Medom er - i modsætning til sin partitop - af den holdning, at den offentlige støtte til friskoler bør sløjfes helt.

- Skyder du ikke gråspurve med kanoner her?

- Jeg synes jo grundlæggende, det er et problem, at vi betaler friskoler så mange penge, at alle os, der betaler skat, skal finansiere friskoler. Det må de selv klare.

- Det er fair nok, man vil noget andet end vores fælles skole, men så er det fair, at man selv må betale. Det rokker grundlæggende ved vores folkeskole, at man går ud og danner de her f.eks. muslimske friskoler.

- Er det ikke lidt små kommunistisk at tvinge alle ind i folkeskolen?

- Man skal ikke tvinges.

- Men det ville vel være resultatet, eftersom de færrest så ikke ville have råd.

- Det er vel omkring 20-30 procent af deres udgifter, de får dækket. Så på den måde vil det ikke rokke grundlæggende ved, hvor meget man skal betale. Det ville blive noget dyrere. Der ville stadigvæk være masser af friskoler i Danmark.

1 af 2 Karen Melchior fører valgkamp (Foto: PR)
2 af 2 Hemmelige koranskoler er en af afsløringerne i TV2's kritiske dækning af det muslimske miljø (Foto:TV2-programmet Moskeerne bag sløret)
124 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere