Rød opfordring til Frede: Træk dig

Trods krads kritik, mystiske mails og politisk polemik bakker et flertal i Folketinget op om kronprinsens arbejde i den olympiske komité. Venstrefløjen er dog skeptisk

Kronprinsen blev genvalgt til IOC sidste år, men en række partier på Christiansborg mener, det er en yderst dårlig idé. Foto: Lars Krabbe/Ritzau Scanpix
Kronprinsen blev genvalgt til IOC sidste år, men en række partier på Christiansborg mener, det er en yderst dårlig idé. Foto: Lars Krabbe/Ritzau Scanpix

Det er ikke alle partier på Christiansborg, der klapper i hænderne, selvom et flertal på Christiansborg holder hånden over kronprins Frederik, når det gælder tronfølgerens engagement i Den Internationale Olympiske Komité, IOC.

Enhedslisten, Alternativet og SF er yderst skeptiske overfor den kommende konges medlemskab af den olympiske organsation.

- Kronprinsen bør trække sig, siger SF’s udenrigsordfører Holger K. Nielsen.

- Vi har hele tiden været imod, at kronprinsen blev medlem af IOC, fordi det uundgåeligt giver politiske problemstillinger, og det skal kronprinsen ikke ind i, fortæller han.

Fem mørklagte mails
Partierne på venstrefløjen er også særdeles kritiske overfor Kulturministeriets mørklægning af fem mails til kronprinsen.

Mailene blev sendt til tronfølgeren op til IOC-afstemningen om de russiske atleters deltagelse ved OL i Rio.

Det er uvist, hvad der står i mailene, og om kronprinsen har svaret, da ministeriet har undtaget dem fra aktindsigt to gange med skiftende forklaringer.

- Det er vanvittigt, at kulturministeren laver den form for krumspring for at bevare mørklægningen, siger Alternativets kulturordfører, Rasmus Nordqvist.

Beskytter kronprinsen
Den holdning får opbakning fra den internationale chef for Play The Game.

- Når offentligheden nægtes indsigt, så må det jo betyde, at der står noget rigtig vigtigt, og ikke bare 'Hej Frede, god rejse til Rio', siger Jens Sejer Andersen.

- Det virker til, at systemet og politikerne holder hånden over kronprinsen, når det kommer til helt almindelig aktindsigt. Man kan ikke læse andet ud af ministeriets afslag og skiftende forklaringer, mener han.

Kronprinsen og IOC

- Kronprins Frederik blev i 2009 valgt ind i IOC, der er den øverste myndighed for De Olympiske Lege. 

- Sidste år blev kronprinsen genvalgt til otte år mere i IOC.

- IOC har 94 medlemmer. To af disse er danske: kronprinsen og den tidligere badmintonspiller Poul Erik Høyer.

- Kronprinsen har tidligere sagt, at posten er i ’fuld overensstemmelse med min politiske neutralitet’.

- Siden kronprins Frederik blev valgt ind, har IOC været involveret i talrige sager om korruption og doping. Sagerne drejer sig blandt andet om tildelingen af OL til Rio de Janeiro og Beijing samt doping i Rusland.

Kulturminister: En god løsning
Kulturminister Mette Bock (LA) har ikke ønsket at svare på Ekstra Bladets spørgsmål angående mailene. Hun vil dog gerne svare på, hvordan samarbejdet skal foregå fremover.

Kronprins Frederik stemte stik imod et politisk flertal, da han støttede russiske atleters deltagelse ved OL i Rio i 2016.

Det skyldes måske, at en såkaldt IOC-koordinationsgruppe med embedsmænd fra tre ministerier, ikke havde holdt et eneste møde siden januar 2014.

Alligevel er selvsamme gruppe løsningen til at undgå uoverensstemmelser i fremtiden, oplyser kulturminister Mette Bock.

’Det er regeringen, der fastlægger den danske linje i idrætspolitiske spørgsmål, og regeringen vil også fremadrettet sørge for, at holde kronprinsen orienteret om denne linje. IOC-koordinationsgruppen er en god løsning’, lyder det fra kulturministeren i en skriftlig kommentar. 

290 kommentarer
Vis kommentarer