Annonce:
Annonce:

Røde og blå kræver cpr-svar fra Løhde: Fuldstændig skandaløst

Enhedslisten og Liberal Alliance forlanger en redegørelse af sundhedsministeren, så hun sikrer, at lækage af mere end fem millioner cpr-numre ikke gentager sig

Sundhedsminister Sophie Løhde må på banen og placere et ansvar i cpr-skandalen, mener Enhedslisten. Polfoto: Peter Hove Olesen.
Sundhedsminister Sophie Løhde må på banen og placere et ansvar i cpr-skandalen, mener Enhedslisten. Polfoto: Peter Hove Olesen.
Annonce:
Følg Politik

TIP OS: Har du viden om sagen, så tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Nu lander cpr-skandalen på ministerens bord.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) skal ifølge Enhedslisten og Liberal Alliance forklare, hvorfor mere end fem millioner cpr-numre havnede i kinesiske hænder, og hvem der er den ansvarlige.

- Det er fuldstændig skandaløst, at stort set alle danske cprnr. er blevet udleveret, oven i købet ukrypteret, til et kinesisk firma. Man må da stille sig det helt naturlige spørgsmål: Hvorfor bliver den slags sendt med posten, hvorfor bliver det ikke afleveret personligt det rette sted, af en medarbejder? spørger Enhedslistens fungerende sundhedsordfører Finn Sørensen.

5,2 milloner CPR-data lækket: Disse private oplysninger fulgte med

Annonce:

- Vi forlanger at ministeren omgående iværksætter en grundig undersøgelse af, hvordan dette alvorlige svigt i datasikkerheden har kunnet finde sted, at hun placerer ansvaret, og at hun udarbejder en plan for en kraftig opstramning af omgangen med borgernes cprnr. og personfølsomme oplysninger, så det ikke kan gentage sig.

Tilbage i februar 2015 sendte Statens Serum Institut 5.282.616 millioner danskeres CPR-numre med et brev til de kinesiske visummyndigheder ved en fejl.

5.282.616 cpr-numre lækket til kinesisk virksomhed

Dataen var samlet på to cd'er, der ikke var krypterede og foruden de mange CPR-numre indeholdt cd'erne også en række helbredsoplysninger knyttet til de enkelte CPR-numre.

- Eksemplet viser, at det desværre er med god grund, at Enhedslisten går meget op i datasikkerhed. Her kan man ikke være for forsigtig, når det drejer sig om oplysninger om borgerne. Meget tyder på, at dette har den ansvarlige myndighed ikke levet op til i dette tilfælde, og det skal kulegraves og det skal sikres, at det ikke sker igen, sier Finn Sørensen.

5,2 millioner CPR-numre lækket: Man kan få ubehageligheder ud af det

Annonce:

Kalder ministeren i samråd
Liberal Alliance indkalder Sopie Løhde i samråd oven på et læk af over fem millioner danskeres CPR-numre til en kinesisk virksomhed. Retsordfører Christina Egelund er meget uforstående over for fejlen.

- Det er under ingen omstændigheder acceptabelt, at offentlige myndigheder kan overlevere fem millioner CPR-numre til Chinese Visa Application Centre på grund af en fejllevering af et brev, siger Christina Egelund.

- Fejlen understreger nødvendigheden af, at offentlige myndigheder behandler personfølsomme oplysninger med markant større respekt, end tilfældet er i dag, for selv Spielberg kunne ikke have skrevet et mere rystende manuskript, siger Christina Egelund.

Udover frustrationen ved, at fortrolige oplysninger på over fem millioner danskere lægges direkte i hænderne på Chinese Visa Application Centre finder retsordføreren det ubegribeligt, at hverken sundhedsminister Sophie Løhde eller andre fra regeringen ønsker at forklare sagen for offentligheden:

Annonce:

- Jeg kan slet ikke forstå, hvordan regeringen kan ignorere så stort et læk af næsten alle danskeres cpr-numre, og man får næsten lyst til at panikbladre i en telefonbog for at finde en person i regeringens top, som kan se alvoren i denne her sag, siger Christina Egelund.

Det viser papirerne

Ekstra Bladet har en kopi af mere end 50 siders dokumenter, som blandt andet Datatilsynet, Statens Serum Institut og Danmarks Statistik har skrevet i forbindelse med sagen.

I snart halvandet år er sagen nemlig blevet behandlet hos myndighederne, men først i denne måned er sagen officielt kommet frem som en afgørelse fra Datatilsynet.

Papirerne afslører blandt andet, at instituttets forskerservice, der sendte de ukrypterede data med posten som to CD-ROM'er, hidtil har betragtet det som god praksis 'så længe brevet sendes anbefalet'. Skulle data sendes via nettet, skete der derimod krypteret.

Statens Serum Institut vurderer ifølge papirerne, at man godt 400 gange om året har sendt ukrypterede data på samme måde via anbefalet brev til både Danmarks Statistik og andre myndigheder og private firmaer.

Instituttet har nu ændret sin praksis, så data sendes på en krypteret USB-nøgle.

900.000 lækket i 2014
Formand for Patientdataforeningen og praktiserende læge Thomas Birk Kristiansen har kun hovedrysten tilovers for at personfølsomme oplysninger igen er havnet i de forkerte hænder:

- Endnu engang ser vi, at det er utroligt svært at passe på personhenføre helbredsdata. Det er ikke første gang der er problemer.

- Vi mener,  det er problematisk, at myndighederne indsamler disse oplysninger uden patienternes samtykke. I sær når de ikke formår at passe ordentligt på dem, lyder det fra Thomas Birk Kristiansen til Ekstra Bladet.

IT-ekspert om CPR-læk: Virker fuldstændigt talentløst

Det er langt fra første gang, at de danske myndigheder kommer til at lække tusindvis af danske cpr-numre.

Tilbage i juli 2014 betød et sikkerhedsbrist på CPR-kontoret under Økonomi- og Indenrigsministeriet over 900.000 blev lækket.

Annonce:

Ingen kommentarer
Patientdataforeningen arbejder på at forhindre, at de danske sundhedsmyndigheder frit har adgang til samtlige danskeres sundhedsinformationer uden den enkelte har givet samtykke.

'I meddelelsen fra Datatilsynet forsikrer Statens Serum Institut i en officiel udtalelse, at intet tyder på, at kineserne har misbrugt de danske data.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har ingen kommentarer, da hun er på ferie, skriver nyhedsbureauet Ritzau.

Statens Serum Institut henviser til Sundhedsdatastyrelsen, som har overtaget en del af Seruminstituttets tidligere opgaver. Sundhedsdatatstyrelsen kan ikke kontaktes i sommerferien, skriver nyhedsbureauet.

Læs hele meddelelsen fra Datatilsynet her.

TIP OS: Har du viden om sagen, så tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Søren Pind er gået fra snøvsen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: