Rosenkrantz-Theil bifalder genindførelse af fattigdomsgrænse

Fattigdomsgrænsen er blevet delvist genindført som målestok for fattigdom i Danmark. Det skaber politisk splittelse

Det var ikke med Socialdemokratiets stemmer, at regeringen afskaffede fattigdomsgrænsen i 2015. Foto: Ivan Boll Riordan
Det var ikke med Socialdemokratiets stemmer, at regeringen afskaffede fattigdomsgrænsen i 2015. Foto: Ivan Boll Riordan
Følg Politik

Fattigdomsgrænsen som officiel målestok blev oprindeligt afskaffet tilbage i 2015, da Lars Løkke Rasmussen væltede Helle Thorning-Schmidt af statsministertronen.

Nu er ordet tilbage i danskernes bevidsthed, da Danmarks Statistik har udarbejdet en ny fattigdomsgrænse efter bestilling fra finansministeriet.

Årsagen er, at Danmark har tilsluttet sig FN's verdensmål, og det kræver, at der findes en fattigdomsgrænse, så man kan få halveret andelen som lever i fattigdom inden 2030.

Den nye fattigdomsgrænse er, at et år med en indkomst på 117.000 kroner efter skat er nok til, at man bliver vurderet som værende fattig.

De er et værktøj
Hos Socialdemokratiet hilser socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil fattigdomsgræsen velkommen tilbage i den politiske debat. Hun er faktisk ked af, at Lars Løkke Rasmussens regering var så hurtige til at få den officielle fattigdomsmålestok afskaffet for tre år siden.

- Socialdemokratiet gik aldrig ind for at afskaffe fattigdomsgrænsen, det var uden vores stemmer, at regeringen fjernede den. Det var særligt på grund af fattigdomsredegørelsen som fulgte med grænsen. Den gav beskrivelser af, hvilke grupper der var tale om, som var fattige, fortæller ordføreren til Ekstra Bladet.

Især fattigdomsredegørelsen vil Pernille Rosenkrantz-Theil gerne have tilbage, da den var et godt redskab til at hjælpe de fattige grupper i Danmark.

- Redegørelsen giver os overblikket over, om det er pensionister, børnefamilier, kontanthjælpsmodtagere eller måske selvstændige, som ikke hører hjemme i statistikken, som er de fattige. Det er forskellige værktøjer, der skal tages i brug alt efter, hvem der er de fattigste. Det nytter ikke noget at gøre noget ved uddannelsesindsatsen, hvis det er folkepensionister der er de fattigste, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

De er ikke fornuftige
Liberal Alliances Joachim B. Olsen kan ikke se det fornuftige i fattigdomsgrænser, hverken den der blev indført under Helle Thornings regeringsperiode, eller den som Danmarks Statistik nu er kommet med. Han mener ikke, at de giver et ordentligt billede af den danske fattigdom.

- Fattigdomsgrænserne var relative, når du måler fattigdom ud fra, at du har mindre end 50 procent af medianindkomsten (den indkomst, hvor præcis halvdelen af befolkningen tjener mere, red.). Så vil den fattigsdomsgrænse medføre, at hvis vi alle fik fordoblet vores indkomst i morgen, så vil der være lige så mange fattige som der er i dag. Det er selvom, de ville kunne købe dobbelt så mange varer, som dagen før, forklarer Joacim B. Olsen.

Den liberale finansordfører mener ikke, at politikerne med en genindførelse af fattigdomsgrænsen får løst de problemer, som fattigdom medfører.

- Hvis man siger der er et problem, så vil man vel også gerne løse det. Så skal man ikke definere det problem på en måde, hvor man aldrig kan komme til at løse det. Hvilket man gør ved en relativ fattigdomsgrænse. Med fattigdomsgrænsen måler man ulighed, og det vil der altid være i et samfund, siger Joachim B. Olsen.

Fattigdomsgrænsen er ikke et perfekt værktøj
Pernille Rosenkrantz-Theil vil dog ikke rose fattigdomsgrænsen fuldstændig, da hun også ser nogle problemer med den måde, som tallene bliver udregnet på.

- Man skal huske på, at alle de beregninger man laver på, hvor meget man har til sig selv, tager udgangspunkt i en gennemsnitshusleje. De fleste ved, at der er stor forskel på huslejen rundt om i landet. Derfor bliver de der gennemsnitsberegninger, efter min mening, engang imellem en smule jasket. Så man må aldrig tage en fattigdomsgrænse for mere, end den er. Den giver os en mulighed for at foretage nogle beregninger, men også mest af alt, hvor er der nogle stigninger i fattigdom og hvor skal vi så sætte ind.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind