Rosenkrantz-Theil erkender: Foreslog kontroversiel intern Thorning-afstemning

I kaffeklubben foreslog hun at sende regeringens politik til afstemning.  

Den er god nok, hvad Henrik Qvortrup skriver i sin nye bog.

Pernille Rosenkrantz-Theil forslog i den socialdemokratiske kaffeklub Netværket to gange at sende Thorning-regeringens politik til afstemning.

Det fortæller hun til Ekstra Bladet.

Socialordføreren afviser dog på det kraftigste, at afstemningerne havde til formål at bringe regeringen og Thorning i knæ, som det ellers fremstilles i bogen 'Tre år, ni måneder, tre dage'.

Elevrådet
- Det er tværtimod et stille og roligt redskab, de fleste af os kender, hvis bare man har siddet i elevrådet, siger hun.

- Jeg synes, det er nogle helt vanvittige ord, der bliver brugt, om det at ville have en afstemning. Det bliver kaldt illoyalt og revolte.

- Jeg tror, kilderne til historierne må være nogle meget unge folketingsmedlemmer. Derudover er Henrik Qvortrup verdensmester i at gøre tingene meget farverige.

Qvortrup: Du lyver, Lykketoft!

Partifællen Mogens Lykketoft er heller ikke glad for omtalen i Qvortrups nye bog. Men politikeren lyver, mener Qvortrup selv.

Qvortrup i ny bog: Villy ville smutte efter valgnederlag

- I 1990’erne under Poul Nyrup var det fuldstændig almindeligt. Jeg tror, de fleste kan huske, at det var sådan Jacob Buksti blev gjort til politisk ordfører. Det var netop ovenpå en afstemning ovenpå en politisk uenighed. Det har sikkert været ubekvemt for Nyrup, men det er altså ikke sådan noget, der opstår revolter af.

Stille og roligt
- Nogle af dine partimedlemmer reagerede ellers ifølge bogen meget kraftigt på dit forslag. Det er vel ikke gået stille for sig?

- I min bog har vi haft en stille og rolig drøftelse af det her. Hvad de har følt, må du spørge dem selv om.

- Præcis, hvad var det egentlig, du ville have til afstemning?

- Jeg tror de fleste i offentligheden ved, at vi var meget uenige om, hvorvidt det var en god idé med selskabsskattelettelser.

Pernille Rosenkrantz understreger, at snakken om mulige afstemninger foregik bag kaffenklubbens lukkede døre

- Jeg har siddet og taget en stille og rolig snak i et lukket fortroligt rum.

Wammen var rystet
Forslaget som Pernille Rosenkrantz-Theil i dag fremstiller som udramatisk fik ellers panderynkerne frem hos heneds egne venenr i Kaffeklubben Netværket, lyder det i Henrik Qvortrups bogs.

Efter anklager i ny bog: Lykketoft angriber Qvortrup

Qvortrup i ny bog: Helle følte sig snigløbet af Mette F

En rystet Nicolai Wammen, medlem af Netværket, advarede direkte mod konsekvenserne.

- Du er nødt til at forstå, Pernille, at hvis vi træder ud af regeringen, så kaster vi magten fra os. Og det skal man aldrig gøre, sagde den tidligere Aarhus-borgmester ifølge bogen til Rosenkrantz-Theil.

Den ordveksling kan Pernille Rosenkrantz-Theil i dag ikke huske.

- Jeg tror, at hvis han har sagt det der, så har jeg ikke taget det seriøst.

- Hvis det har været Wammens vurdering, at det ville skabe en regeringskrise, så mener jeg, han overdriver.

- Har du aldrig indgået i overvejelser om at udskifte Helle Thorning-Schmidt som formand og statsminister, mens I sad i regering?

- Nej.

Helt vanvittigt
- I var jo meget utilfredse med nogle af hendes beslutninger. Derfor virker det oplagt, at I også har gjort jer tanker om, hvad man gjorde når Thorning ikke længere sad.

- Ja, hvis man har en forventning om, at man altid er enig med sin ledelse, så kan du have ret. Den type overvejelser har jeg aldrig oplevet på vores kaffeklubmøder. Jeg har ikke hørt, at blandt folk hos os, at der var et ønske om at der skulle skiftes ud i toppen i sidste regeringsperiode. Der har været stor politisk uenighed, men aldrig med den konklusion. Det ville være helt vanvittigt.

- Sidste år var der meget snak om, at Helle Thorning måske skulle til et topjob i EU. Deltog du virkelig ikke i snakke om, hvem der kunne efterfølge hende?

- Det tror jeg ikke, der har været diskussion om. Der har ikke været nogen tvivl (om at det skulle være Mette Frederiksen, red.). Derfor har det ikke været samtaler, der har været nødvendige at føre. Jeg har i hvert fald ikke været inddraget.