Ryge-battle: Skal du have ret til at ryge i eget hjem?

Det er ganske lovligt at forhindre folk at ryge i deres eget hjem, så længe der er tale om nybyggeri og så længe, at begge parter er med på idéen. Er du med på idéen?

Rygning i eget hjem er under pres. (Foto: Claus Bonnerup)
Rygning i eget hjem er under pres. (Foto: Claus Bonnerup)

Cigaretter, smøger, tobak, røg. Kært barn har mange navne, men snart kan det være slut med at nyde ligkistesøm i egen stue. Flere boligforeninger indfører røgfrie boliger, og for beboerne i Skovbrynet i Odense, er det helt uden for matriklen, hvis der skal ryges.

- Det startede, da hovedforeningen valgte at bygge dette område. De ville gerne lave et eksperiment med røgfrie boliger for at se, om det var noget, folk kunne have lyst til at bo i, siger Ib Poulsen, bestyrelsesmedlem og formand for Skovbrynets afdelingsbestyrelse, til Ekstra Bladet.

- Folk har modtaget det godt, fordi alle godt kendte planerne, da de flyttede ind, nogle er endda flyttet ind, fordi der var røgfrit. Vi har ikke haft nogle problemer med det, selv om det er meget restriktivt her. Man kan ikke ryge på sin altan, sin have eller på fællesarealerne. Man skal helt ud på offentlig vej, siger formanden, der dog understreger, at alle er cool omkring det.

Generne ved naborøg blev heftigt debatteret på grund af en ny undersøgelse torsdag. (Foto: Polfoto). Samfund Debatten raser: Stop klapjagten på rygerne!

- Der er flere rygere, der bor her. De går så ud på vejen og ryger. Måske er der nogen, der snyder og ryger i cykelskuret, men alle ryger udenfor. Vi har været her i snart tre år, og vi har ikke haft nogle klager omkring folk der ryger på altaner, som man ellers godt kunne finde på, når det er koldt. Det står klart og tydeligt i lejekontrakten, at man bliver smidt ud, hvis man ryger indendørs, siger formanden.

Jesper Larsen, der er økonom i Lejernes Landsorganisation, bekræfter, at det er lovligt at forbyde folk at ryge i deres eget hjem. Men der er regler.

- Du kan ikke bare lave reglerne om i eksisterende bygninger. Du kan ikke sige til nye lejere, at de skal leve efter regler, som andre i bygningen ikke lever efter. Hvis du vil lave en røgfri bygning, så skal den opføres fra bunden, og så skal reglen være skrevet ind i lejekontrakten.

Arkivfoto: AP Samfund Naboens cigaretter hænger i gardinerne

- Til gengæld bliver det spændende at se, hvordan sanktionerne mod rygere der overtræder reglerne bliver udført i praksis. I bygninger, hvor hunde ikke er tilladt, kan det jo godt være, at en besøgende gæst må tage sin hund med i et par dage. Det går, da det ikke er en varig situation. På samme måde kan man argumentere for, at man godt må lade besøgende gæster ryge, da det ikke er en varig situation. Men vi kan ikke vide, hvordan det ender, for vi har ingen præcedens fra andre sager, siger Jesper Larsen.

Ifølge en ny undersøgelse, Epinion har foretaget for DR Nyheder, svarer 49 procent af de adspurgte, at de er helt eller delvist enige i, at det skal være tilladt for boligforeninger at forbyde deres lejere at ryge i eget hjem.

Ekstra Bladet vil gerne høre, hvad du mener. Stem i bunden af denne artikel, hvor du også kan bidrage med en kommentar.

0 kommentarer
Vis kommentarer