Annonce:
Annonce:

Rystet over sag om tiårig: - Fuldstændig skrækkeligt

Enhedslisten går nu ind i sagen om tiårige Guide Nielsen, der står til at skulle forlade venner, skole og familie i Danmark

Ekstra Bladet besøgte i slutningen af august den lille familie i Taulov. Video: Anthon Unger
Annonce:
Følg Politik

Historien om de danske myndigheders behandling af den blot tiårige Wasuthon 'Guide' Nielsen, der står til at blive udvist af Danmark, er et eksempel på konsekvenserne af en alt for hård udlændingepolitik.

Det mener udlændingeordfører hos Enhedslisten Rosa Lund, der ligesom borgmesteren i Fredericia Kommune, Steen Wrist (S), vil have udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) på banen nu.

- Drengen er jo et helt konkret ansigt på den udlændingepolitik, vi fører lige nu. Et lille barn står til at blive udvist alene. Det kan jeg slet ikke forstå kan lade sig gøre.

- Jeg kender godt vores lovgivning, men jeg synes, det er endnu et eksempel på, at dansk udlændingepolitik er blevet fuldstændig umenneskelig, siger Rosa Lund.

Rosa Lund vil nu rejse sagen om tiårige Guide Nielsen overfor udlændingeminister Mattias Tesfaye. Arkivfoto: Jens Dresling
Rosa Lund vil nu rejse sagen om tiårige Guide Nielsen overfor udlændingeminister Mattias Tesfaye. Arkivfoto: Jens Dresling
 

Annonce:

Som Ekstra Bladet kunne fortælle lørdag, varslede Hjemrejsestyrelsen den blot tiårige Guide Nielsen om mulige økonomiske sanktioner, hvis han udeblev fra deres møde om at sende ham alene tilbage til hans mormor i Thailand.

Styrelsen nævnte desuden muligheden for 'en overnatning i Center Sandholm', selvom drengen bor hjemme hos sin moster og hendes mand, som han i daglig tale kalder for 'mor' og 'far'.

Mødet blev dog aflyst af styrelsen selv, men det fortalte de aldrig familien, der kørte 330 kilometer forgæves.

Styrelse advarede tiårig om straf for fravær - men meldte ikke selv afbud

 

- Jeg ville ønske, jeg kunne sige, at det kommer bag på mig, men det gør det ikke. Dansk udlændingepolitik er langt ude. Her bliver en lille dreng nærmest behandlet som en kriminel.

- Samtidig er det så tydeligt, at det bare er en maskine. Der har foregået en sagsbehandling, hvor man slet ikke har kigget i papirerne og set, at det er et barn, man skriver sådan til. Det er fuldstændig hjerteløst, siger Rosa Lund.

Også Guides klassekammerater og deres forældre er dybt berørte af sagen. Det var oprindeligt en gruppe af forældre, der henvendte sig til Ekstra Bladet med historien for at råbe op om den uretfærdighed, de følte, Guide blev udsat for. Foto: Anthon Unger
Også Guides klassekammerater og deres forældre er dybt berørte af sagen. Det var oprindeligt en gruppe af forældre, der henvendte sig til Ekstra Bladet med historien for at råbe op om den uretfærdighed, de følte, Guide blev udsat for. Foto: Anthon Unger

- Men hvad vil du så gøre ved det?

Annonce:

- I Enhedslisten kæmper vi hver dag for at få udlændingepolitikken ændret. Dengang Tesfaye blev minister, sagde han, at nu var der mindre lagkage og mere rugbrød. Det tyder det her ikke på. Det er helt klart en sag, vi vil rejse over for ministeren.

Ekstra Bladet har siden fredag forsøgt at få et interview med Mattias Tesfaye om sagen. Indtil videre uden held.

Skole i chok over udvisning: - Vil græde i en måned

Derfor har familien fået afslag

Hjemrejsestyrelsen vil udvise tiårige Guide Nielsen til Thailand, hvor ingen har forældremyndigheden over ham. Det skyldes, at hans herboende mosters adoption af ham, som er foregået efter thailandsk lov, ikke anerkendes i Danmark.

Trods utallige forsøg har Guides moster, Praphatsanun Nielsen og hendes mand, Niels Jørgen, fået afslag på at adoptere Guide efter dansk lov. Det er på trods af, at det ifølge afgørelsen fra Familieretshuset er Guides biologiske forældres ønske, at Guide adopteres af netop dem.

Årsagen til afslaget er, at Guide har en lillebror, der bor hos deres mormor i Thailand. Han vil ifølge de danske myndigheder blive forskelsbehandlet, hvis kun en af dem adopteres. Derfor har parret efterfølgende søgt om at adoptere begge drenge, ikke mindst fordi deres mormor efterhånden er gammel og ifølge de danske myndigheder selv har oplyst, at hun ikke kan have både Guide og hans bror boende hos sig.

Men også det har de fået afslag på, fordi Guides lillebror ikke har noget tilhørsforhold til Danmark. Og den afgørelse har nu sat Guide i en umulig situation, hvor han er i klemme mellem danske og thailandske regler.

- Hjemrejsestyrelsen vil sende en tiårig dreng ud til et land, hvor ingen har forældremyndigheden over ham. Et barn kan ikke bare udrejse. Hvad er det, man forestiller sig, spørger familiens advokat, Eddie Khawaja.

Guide har været i Danmark i snart tre år og kom til landet, da hans mosters thailandske adoption af ham gik igennem i sommeren 2018 efter et langt sagsforløb på to år.

Guides biologiske forældre var meget unge, da de fik ham, og har på intet tidspunkt været i stand til at tage vare på ham.

Kilde: Sagsdokumenter fra Udlændingestyrelsen, Familieretshuset, Ankestyrelsen og Hjemrejsestyrelsen

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: