S-baglandet ulmer: Mettes hårde asylkurs får hug

Rød alarm: Socialdemokrater på Borgen og i baglandet siger Mette Frederiksen imod. S-formandens accept af Støjbergs asylstramninger er dybt upopulær

Daniel Prehn (S) er ikke enig med Mette Frederiksen

Hvad har du gang i, Mette?

Det er langtfra alle socialdemokrater, der overdynger formand Mette Frederiksen med roser for partiledelsens kurs over for V-regeringens asylstramninger

Flere steder i partiet – både på Borgen og i baglandet – møder Frederiksen åben modstand mod det gamle arbejderpartis accept af integrationsminister Inger Støjbergs (V) vidtgående asyltiltag, der har givet genlyd verden rundt.

Den hårde kurs over for flygtninge og asylsøgere vil bl.a. betyde, at asylsøgere kan få konfiskeret værdigenstande og først få mulighed for familiesammenføring efter tre år i landet.

Ritt Bjerregaard (foto: Anthon Unger) Dansk politik Ritt revser sit parti i udlændingedebatten: Uværdigt

Åben modstand
På et gruppemøde i partiet for et par uger siden var der åben modstand mod ledelsens accept af regeringens samlede asylpakke. Særligt de to nævnte forslag gav røde knopper.

Bl.a. folketingsmedlem Daniel Toft Jakobsen skal ifølge flere tilstedeværende direkte have spurgt til muligheden for at stemme imod enkelte af punkterne.

Daniel Toft erkender, at han finder visse af forslagene problematiske.

– Altså, jeg anerkender, at Danmark står i en ekstraordinær situation. Men der er nogle af tiltagene, som er svære for en stor del af vores bagland. Og det er helt naturligt, at også er nogle af os i folketingsgruppen synes, at noget af det her kan være svært. Det er også derfor, vi har haft god lejlighed til at drøfte det – og også kommer til fortsat at drøfte det – på gruppemøderne, siger Daniel Toft.

Han vil dog ikke kommentere, om han har spurgt til muligheden for at stemme imod.

Ekstra Bladet har desuden talt med en række S-folketingsmedlemmer, som absolut ikke er tilfredse med partiets nuværende kurs.

Parløb og V og DF
Ingen af dem ønsker at puste til ilden i den ophedede debat ved åbent at gå ud med deres kritik af partiets linje. Men når mikrofonen er slukket, lægger de ikke skjul på, at de absolut ikke er begejstrede for, at deres parti kører parløb med Venstre og Dansk Folkeparti på udlændingespørgsmålet.

Birthe Rønn Hornbech er barsk ved sit parti, Venstre (Foto: POLFOTO) Dansk politik Benhård Rønn: Støjberg taler menneskefjendsk

Lederen Birthes oprør

Flere socialdemokrater taler direkte om, at partiet er på vej til at give køb på medmenneskeligheden, når det kommer til udlændingespørgsmålet.

Ikke mindst er de utilfredse socialdemokrater fortørnede over forslaget om at tage værdigenstande af en vis værdi fra flygtninge, der kommer til landet.

– Jeg får helt ondt i maven over det, som et socialdemokratisk folketingsmedlem formulerer det.

Konfronterede Mette
Også i baglandet gør de omstridte forslag ondt på partirødderne. På et vælgermøde på Roskilde Rådhus i torsdags blev formand Mette Frederiksen direkte konfronteret med baglandets kritiske røst, da byrådsmedlem Daniel Prehn rejste sig.

– Jeg spurgte hende, om hun syntes, det virkelig var rimeligt, at man nægter familiesammenføring til personer med midlertidig beskyttelsesstatus i tre år. Og jeg forstod hende sådan, at nej, det synes hun ikke, men at situationen var af en sådan alvor, at det blev hun nødt til at støtte, siger Daniel Prehn, og konstaterer:

– Jeg synes, at man uden diskussion i partiet har rykket partiet for langt til højre. Og jeg synes, det er taget til i styrke under Mette Frederiksen.

275 kommentarer
Vis kommentarer