S efter kritik: Førtidsreform klæder Mette F.

Socialdemokraterne fastholder, at tankerne bag førtidspensionsreform er fornuftige. Men der skal 'følges op' på de ting, der er besluttet, siger ordfører

Ane Halsboe. Foto: Steen Brogaard
Ane Halsboe. Foto: Steen Brogaard

Socialdemokraterne bryster sig af modstanden over for en hævelse af folkepensionsalderen før tid, som de tidligere regeringsmakkere i Radikale ellers er varme fortalere for.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra formand og tidligere beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.

Men trods de dystre fremtidsperspektiver for nedslidte danskere står fungerende politiske ordfører Ane Halsboe-Jørgensen fast på den reform af førtidspensionen, den røde regering gennemførte og som har mere en halveret antallet af tildelinger.

Se også: Da Mette svigtede de svage

Se også: Hård kritik af pensionslov: Mettes makværk

Se også: Nødråb fra slidte danskere: Jobbet ødelægger vores krop

- Vores læsere stoler ikke på, at I vil tage ordentlig hånd om deres alderdom. Hvordan har du det med det?

- Det kan jeg godt forstå. Der har været en tendens til  at hver gang man har skulle bruge penge til noget - og det har især været DF og Venstre - så skruer vi bare en lille smule mere på pensionsknappen. Det er fuppenge, fordi man regner med at folk kan arbejde til en meget høj alder, og det er der bare en gruppe, som vil have svært ved.

- Det var jo jer selv, der skar dybt i førtidspensionen. Gik I for vidt?

- Jeg synes, det er to forskellige ting. Når vi taler pensionsalder, så handler det om, at alle har ret til en værdig alderdom. Vi skal lade folk gå på pension inden de er slidt ned. Førtidspension er for folk, der er syge og ikke kan passe et arbejde.

- Men det hedder før-tids-pension. Altså Netop fordi det er folk, som ikke kan nå hele vejen til pensionsalderen.

- Det er folk, som kommer ud for en ulykke og mister arbejdsevnen, har ondt i sindet eller folk, der bliver så nedslidte, at det hele er gået i stykker. Vi må ikke tvinge folk helt derud. Det er ikke værdigt at slide folk op inden pensionsalderen. Det kræver en stor indsats omkring arbejdsmiljø. Men det kræver også, at vi har en fornuftig pensionsalder, som folk har en chance for at nå.

- Så du kan stå fuldt og helt bag førtidspensionsreformen?

- Jeg synes, det var nogle rigtige fornuftige tanker, der lå bag. Og kombineret med, hvad man gjorde på fleksjobreformen, så har man for nogle menneskers vedkommende gjort, at i stedet for at få en klokkeklar førtidspension, så har man mulighed for at have en tilknytning til arbejdsmarkedet med meget lille arbejdsevne.

- Du siger tankerne bag reformen var gode. Blev resultatet mere drastisk, end du havde forventet?

- Helt grundlæggende synes jeg, det var en god reform. Det er altid sådan, at når vi politisk laver meget store reformer, så skal vi følge det i årene, der kommer. Én ting er, hvad vi politisk beslutter. Noget andet er, hvordan det praktisk bliver administreret. Så vi er ikke færdige med at følge det.

- Så du udelukker ikke, at den her førtidspensionsreform kan have brug for lidt tilslibning. Og at I skar for dybt?

- Jeg synes ikke, vi skar for dybt, men der er altid brug for, at vi politisk følger op på de ting, vi laver.

- Det er i høj grad Mette Frederiksens ansigt, man forbinder med den her reform. Hvordan synes du den klæder hende?

- I høj grad rigtig godt. Både førtidspension og fleksjob, synes jeg, er et bedre sted i dag. Man insisterer på, at folk skal have lov til at være en del af vores arbejdsmarked, hvis de overhovedet kan.

- Mette Frederiksen har udtalt, at det er slut med at lave arbejdsudbudsreformer. Var det en pæn måde at erkende, at man skar for dybt?

- Nej. Det handler om, at vi endeligt siger fra over for, at man i blå blok lader til blindt at stole på, at i det øjeblik man sender flere hænder ud på vores arbejdsmarked, så kommer der mere arbejde til dem.

113 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere