S: Flere skal sige fra over for ufrivillige berøringer

Der skal fokus på ufrivillige befamlinger i nattelivet, mener S-ordfører, der har kaldt ministeren i samråd.

Et klap i numsen eller en fremmed hånd på brystet på et diskotek. Det er ikke usædvanligt, at især kvinder oplever at blive berørt i nattelivet imod deres vilje, viser en TNS Gallup-undersøgelse.

Rasmus Horn Langhoff, der er ligestillingsordfører for Socialdemokraterne, mener, det er vigtigt at få italesat problemet, og han har derfor indkaldt undervisnings- og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V) i et samråd, som afholdes tirsdag.

- Flere mænd i nattelivet skal sige fra over for det her. Kammeraterne skal ikke bare stå og kigge på sidelinjen, hvis de kan se, at en kvinde bliver befamlet mod sin vilje. De skal hjælpe med at stoppe det, siger ligestillingsordføreren.

Han har indkaldt til samrådet på grund af en TNS Gallup-undersøgelse, der blev lavet for Berlingske i august. Her svarer 57 procent af kvinder mellem 18 og 35 år, at de ufrivilligt er blevet berørt i nattelivet, mens det gælder 18 procent af mændene.

Ellen Trane Nørby understreger, at det er vigtigt at sige klart fra over for de grænseoverskridende berøringer.

- Det har været et område, som man har været alt for tys med. Det er ikke kun et fænomen i nattelivet, men det er også udbredt på en lang række andre områder som eksempelvis hævnporno. Det vil vi som regering ikke acceptere.

- Vi har iværksat initiativer sammen med uddannelsesinstitutioner for at få udarbejdet et etisk kodeks om, hvad man ikke vil acceptere, siger ligestillingsministeren.

Blandt de berørte kvinder i Gallup-undersøgelsen oplever 87 procent, at berøringerne er grænseoverskridende. Kenneth Reinicke, der er mandeforsker på Roskilde Universitet, kan godt genkende tendensen.

Han forklarer, at kvinder kan blive mødt med vendinger som, at de eksempelvis ikke skal være så snerpede. Det er dog ikke en let tendens at vende, mener forskeren.

- Det er klart, at det handler ikke om decideret onde mænd. Det handler om en kulturelt accepteret praksis. Det handler også om mænds manglende empatiske indlevelsesevne. Mange er måske ikke klar over, hvordan det bliver modtaget i den anden ende.

- Det vigtigste er, at sexchikane bliver italesat som sexchikane, fordi det er det, vi ofte ikke gør, siger Kenneth Reinicke.

FAKTA: Seks af ti kvinder har oplevet befamling

Mange kvinder oplever ifølge en undersøgelse at blive berørt i nattelivet mod deres vilje. Undervisnings- og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V) skal tirsdag i samråd om de grænseoverskridende berøringer.

Her er resultatet af en TNS Gallup-måling fra august, hvor personer mellem 18 og 35 år er blevet spurgt:

* 57 procent af kvinderne svarer, at de har oplevet ufrivillig berøring af deres kroppe i nattelivet, mens 18 procent af mændene har oplevet det samme.

* Blandt de berørte kvinder svarer hver fjerde, at de har været udsat for en ufrivillig berøring ti gange eller mere.

* 87 procent af de berørte kvinder svarer også ja til, at de én eller flere gange har oplevet en berøring, som var grænseoverskridende. Hver femte har desuden oplevet noget, der enten burde blive eller allerede er blevet anmeldt til politiet.

Kilde: Berlingske

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?