S før 2025-plan: Løkke på vej med champagnereform

De 1000 rigeste danskere vil få en skattelettelse på over 300.000 kroner, hvis Løkke imødekommer LA's krav.

Følg Politik

Socialdemokraterne opfordrer endnu engang Dansk Folkeparti til at sige nej til at sænke topskatten.

Opfordringen kommer, samme dag som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på sin facebookprofil ventes at løfte lidt af sløret for regeringens økonomiske plan frem mod 2025.

Planen ventes at indeholde lettelser i topskatten. Det står nemlig i regeringsgrundlaget, at regeringen har en "ambition" om at sætte topskatten ned fra 15 til 10 procent.

For Liberal Alliance, hvis stemmer er afgørende for regeringen, er lavere topskat et ultimativt krav ved forhandlingerne.

Men det vil ramme pilskævt socialt set, mener Socialdemokraterne. Beregninger fra Skatteministeriet viser, at de 1000 danskere med højest indkomst vil få en skattelettelse på 300.000 kroner, hvis topskatten sænkes fem procentpoint.

- Venstre lægger op til en champagnereform, der vil forgylde de rigeste danskere i ekstrem grad, siger skatteordfører Jesper Petersen (S).

- Et svar som det her gør, at DF burde være helt klare og bare sig nej til at sænke topskatten.

- Det gør Socialdemokraterne, og hvis Thulesen Dahl (DF's formand, red.) også gjorde, så var lavere topskat en død, politisk sild, siger Petersen med henvisning til Finansministeriets tal.

Beregningerne fra Skatteministeriet viser også, at de 1000 personer i Danmark med højest indkomst betaler henved otte millioner kroner i skat om året. Men Jesper Petersen mener ikke, at det beløb retfærdiggør en skattelettelse.

- Det er godt for dem og også godt for samfundet, at de betaler skat til fællesskabet, siger han.

Skatteministeriet understreger, at der er stor årlig udskiftning i gruppen af personer med de højeste indkomster. Det vil således ikke være den samme personkreds, der år efter år opnår en gennemsnitlig skattenedsættelse på det nævnte niveau.

Topskat er en ekstra skat på 15 procent, som man betaler af indkomst over 467.300 kroner.

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+