S fremlægger velfærdsplan frem til 2025

Socialdemokraterne vil lade det offentlige forbrug vokse med 0,6 procent om året frem til 2025

S har fremlagt en ny velfærdsplan. Konservative er rystede. (Foto: Jens Dresling)
S har fremlagt en ny velfærdsplan. Konservative er rystede. (Foto: Jens Dresling)

Det offentlige forbrug skal vokse 0,6 procent om året fra 2020 til 2025, mener Socialdemokraterne, der her til formiddag har fremlagt en ny velfærdsplan.

- Det er ikke ret meget, men det er nok til, at vi kan udvikle vores velfærdssamfund, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et pressemøde.

- Vi siger nu, at hele vejen frem mod 2025 afsætter vi 0,6 procent ekstra til velfærd. Det er der råd til. Det er stramt, men det betyder, at vi kan finansiere vores sundhed og vores fællesskab, siger finansminister Bjarne Corydon (S) til DR Nyheder.

Stigningstakten er dermed den samme som frem til 2020 og svarer til, at regeringen vil bruge cirka tre milliarder kroner ekstra om året på velfærd indtil 2025, ligesom den vil frem mod 2020.

Ifølge Bjarne Corydon er der plads i økonomien til at lade det offentlige forbrug vokse med milliarderne.

- De er i det råderum, vi har skaffet ved at føre en ansvarlig økonomisk politik. Faktisk er der lidt mere, men vi har valgt at lægge det stramt og åbent frem, så man ved, at der er styr på tingene, siger Bjarne Corydon.

Flere ældre
Der er behov for at lade udgifterne til velfærd vokse, blandt andet fordi andelen af ældre stiger markant fra 2020.

Finansministeriet beregnede i foråret, at det stigende antal ældre betyder øgede udgifter svarende til 0,6 procent af det offentlige forbrug til blandt andet sundhed og ældrepleje.

- Det her vil kunne dække det, man kalder de demografiske udgifter, altså at vi får flere ældre. Her lægger vi en solid bund, der betyder, at danskerne kan regne med, at velfærden er, som den plejer, siger finansministeren.

De seneste årtier har væksten i det offentlige forbrug ifølge DR i gennemsnit ligget på cirka 1,5 procent om året.

Borgerlig kritik
Forslaget møder kritik fra den modsatte fløj. De konservative Brian Mikkelsen er rystet over forslaget, som han kalder for 'hul i hovedet'.

Brian Mikkelsen er stærkt uenig. (Foto: Jens Dresling)
Brian Mikkelsen er stærkt uenig. (Foto: Jens Dresling)
 

- Det er helt hul i hovedet. De er ved at tabe i meningsmålingerne nu, og så trækker de et gammel socialdemokratisk kort, og tager løs af kagen, i stedet for at fokusere på, hvordan de gør kagen større ved at skabe arbejdspladser, siger Brian Mikkelsen til Ekstra Bladet og uddyber:

- Danmark har brug for at skabe arbejdspladser. Danmark har ikke brug for at gøre den offentlige sektor endnu større. Derfor burde man stoppe frådseriet i den offentlige sektor i stedet for at hæve skatterne og afgifterne for helt almindelige lønmodtagere, siger Brian Mikkelsen.

- Det her betyder, at man ikke kan investere i arbejdspladser. Der ikke plads til at give erhvervslivet bedre vilkår, ikke plads til at give lønmodtagerne skattelettelser og der er ikke plads til at sikre boligejerne, at de kan blive boede i deres bolig, fordi man lægger op til at beslaglægge hele det råderum, de har.

- Jeg er enig i, at vi skal gøre, hvad vi kan for at kæmpe for vores velfærdssamfund, jeg er vild med det, og vi skal bruge flere penge på sundhed, unge og ældre. Men det kan vi kun, hvis der er nogen, der tjener pengene hjem, siger den konservative politiker, der hellere vil skære i ulandsbistanden.

- I stedet for give ud af kagen i desperation over dårlige meningsmålinger, så burde regeringen gøre kagen større. Der skal skabes arbejdspladser, og det kan jo finansiere ved at skære i ulandsbistanden og ved at rulle nogle af de lempelser tilbage, som regering har indført på udlændingeområdet. Så kan vi bruge flere penge på uddannelse, sundhed og de ældre.

- Vi kan ikke gøre den offentlig sektør større, hvis der ikke er plads til at sænke skatter og afgifter for almindelige lønmodtagere. Det er urimeligt, siger Brian Mikkelsen.

På mandag afholder Ekstra Bladet stort debatdøgn. Følg os på Snapchat, hvor vi fra 08.00 til 23.00 præsenterer valgstof på en helt ny og underholdende måde.

 

176 kommentarer
Vis kommentarer