S kalder minister i samråd for kvinde-syn

Man må godt kritisere mænd, men ikke kvinder, mente Ole Birk for syv år siden. Nu skal han i samråd om sagen

For syv år siden skrev transportminister Ole Birk Olesen (LA) et debatindlæg om sit syn på kvinder.

Det skal han torsdag stå til ansvar for i et samråd på Christiansborg.

I indlægget skrev ministeren syv anklager, som han selv kaldte grove generaliseringer. Blandt andet beskyldte han kvinder for "grundlæggende at være uden moral og ære".

Selv om det er syv år siden og dermed er skrevet, før Ole Birk Olesen blev folketingskandidat for Liberal Alliance, er det relevant at tage fat på nu.

Det mener Socialdemokratiet, som har indkaldt ministeren i samråd.

- Han giver udtryk for, at kvinder er uansvarlige, og at kvinder ikke er i stand til at tage vare på samfundets bedste.

- Det er nogle helt klare og skarpe formuleringer, som gør, at man må spørge sig selv, at hvis han har det syn på kvinder, hvordan vil det så spille ind på rollen som minister, siger transportordfører Rasmus Prehn (S).

Han har bedt Ole Birk Olesen redegøre for, hvordan indlægget vil påvirke ministerens arbejde med at udpege og udnævne kvinder til en række poster indenfor ministeriets ressortområde.

Det har ikke være muligt for Ritzau at få en kommentar fra ministeren, men han har tidligere omtalt sagen overfor Politiken.

- Jeg skrev denne tekst, før jeg blev kandidat. I dag ville jeg ikke have formuleret mig sådan. Folk læser noget forskelligt i det, man skriver, når man har forskellige kasketter på, lød det.

Det er tilladt at kritisere mænd, men ikke kvinder, lød argumentet. Det giver Rasmus Prehn dog ikke meget for.

- Han sidder som øverste chef i et ministerium med en kæmpe administration og både mænd og kvinder ansat. Offentligheden har krav på, at han reflekterer over så grove generaliseringer.

- Nu ved jeg godt, at han efterfølgende har været ude at tage afstand fra det, men det får han så lejlighed til at gøre igen, siger Rasmus Prehn.

Han afviser, at det belaster embedsværket synderligt, når en minister bliver hevet i samråd, for Ole Birk Olesen behøver ikke trække på ministeriets ansatte for at forsvare sit eget debatindlæg.

Samrådet kommer, mens både DSB og Banedanmark samt Postnord har store problemer med at levere den daglige service til tusinder af danskere.

Men selv om ministeren bøvler med store problemer på området, kræver Socialdemokratiet, at han afsætter tid til at svare på kritikken.

- Det her er politik.

- Det er et meget, meget kraftigt politisk signal, siger Rasmus Prehn.

FAKTA: Ole Birk Olesen har syv anklager mod kvinder

For syv år siden skrev transportminister Ole Birk Olesen (LA) et debatindlæg om sit syn på kvinder.

Det indeholder syv anklager, som kaldes grove generaliseringer, og den nuværende minister understreger, at en tilsvarende liste kan laves om mænd.

Her kan du læse de syv anklager – dog ikke i sin fulde ordlyd:

1. Jeg anklager kvinder for grundlæggende at være uden moral og ære. De er fyldt med kærlighed til deres nærmeste, men moral og ære besidder de ikke. Spørg en kvinde, hvad hun mener om dit og dat i samfundsdebatten, og hendes svar vil afspejle hendes egne og hendes nærmestes interesser og intet andet.

2. Jeg anklager kvinder for af samme grund (anklage nummer 1) at være ude af stand til at opbygge og opretholde en levedygtig menneskelig civilisation. Hvis alle folk blot havde deres eget bedste som deres højeste målestok, så ville vores verden bryde sammen i strid og kævl og krig.

3. Jeg anklager kvinder for at være i deres følelsers vold og uden tilstrækkelig kontakt med deres forstand.

4. Jeg anklager kvinder for at være ude af stand til at bestyre magt med moderation. Det ses af det forhold mellem mand og kvinde, som findes i de fleste ligestillede parforhold, hvor en mand, der ikke yder konstant modstand mod sin kvindes forsøg på at forme ham, tryne ham, dominere ham, meget hurtigt vil blive forvandlet til en undersåt i et tyrannisk hjemmematriarkat.

5. Jeg anklager kvinder for at være uærlige om, hvad de i virkeligheden foretrækker i forholdet mellem mænd og kvinder, når det handler om "ligestilling".

6. Jeg anklager kvinder for at være tryghedsnarkomaner, der dog alligevel føler ret til at beklage sig over og kræve andel i de fordele, som mænd høster, fordi mænd modsat kvinder tager chancer.

7. Jeg anklager til sidst kvinder for at være jantelovsdyrkere i ethvert spørgsmål, hvor mænd er dygtigere end kvinder. Ingen mand har nogensinde anfægtet, at kvinder er bedre til at tage sig af pylrede børn med feber, tale i telefon i meget lang tid, pakke til ferierejser og skabe hygge i hjemmet. Men at møde en kvinde, som anerkender, at mænd er bedre til noget som helst andet end det, der kræver ren muskelkraft, er lige så svært som at finde en nål i en høstak.

Kilde: Den liberalistisk blog Vox Liberalis, der har skiftet navn fra Damefrokosten.

6 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere