S og DF: Fejl må ikke være skyld i voldsdømte er på fri fod

Ministeren skal sikre, at voldsdømte begynder afsoning maksimalt 30 dage efter dom, lyder det

Det er bare ikke godt nok og under ingen omstændigheder acceptabelt.

Sådan lyder kritikken fra retsordførerne fra Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, efter at en ny opgørelse fra Rigsadvokaten viser, at mange voldsdømte er på fri fod mere end en måned efter, at deres dom er faldet.

- Det er bare ikke godt nok. I de her sager er det vigtigt, både for ofrene og den dømte, at man hurtigst muligt får gang i afsoningen. Så det her er ikke tilfredsstillende.

- Nu må justitsministeren hurtigst muligt sætte sig i spidsen for en proces, der kommer til bunds i, hvad det er for nogle fejl, der forekommer, siger retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF).

For det er alt for lang tid og under ingen omstændigheder acceptabelt, siger også retsordfører Trine Bramsen (S).

- Justitsministeren må hurtigst muligt reagere på det her og sætte initiativer i gang. Det krænker jo retfærdighedsfølelsen, når voldsmænd kan gå fri så lang tid, inden afsoningen begynder.

Spørgsmål: Hvad mener du, det kan få af konsekvenser?

- Det er jo svært at spå om, men først og fremmest krænker det retfærdighedsfølelsen, men i værste fald kan det betyde, at den dømte begår ny kriminalitet, siger hun.

En voldsdømt person må maksimalt være på fri fod i 30 dage efter en dom, inden afsoningen skal begynde.

Men ifølge den nye opgørelse er det faktisk hver fjerde, som har fået en ubetinget fængselsdom for vold, der er på fri fod i en måned eller mere, efter at dommen er faldet.

Det skyldes blandt andet administrative fejl hos Kriminalforsorgen, men ud af 98 for sent indsatte voldsdømte skyldtes 19 sager deciderede papirfejl.

Justitsminister Søren Pind (V) kritiserer da også udviklingen.

- Det er uacceptabelt. Det er ikke et ressourcespørgsmål, for der er plads nok i fængslerne. Derfor må der altså ske noget i Kriminalforsorgen, så det her kommer til at ske hurtigere og mere effektivt, siger han til dr.dk.

Ifølge Peter Kofod Poulsen må det, hvis det viser sig at være et mere generelt problem i Kriminalforsorgen, være et fokuspunkt, når der skal forhandles en ny flerårsaftale på plads med Kriminalforsorgen.

- Administrative fejl må ikke være årsagen til, at voldsdømte er på fri fod, siger han.

5 kommentarer
Vis kommentarer