S om Løkkes forældede tal: Venstre bør rette i udspillet

Lars Løkke sagde under et pressemøde om asyl i dag, at Danmark ligger nummer fem over lande i EU, der tager flest flygtninge. Men i virkeligheden ligger vi nummer ti

Lars Løkke bør rette udspillet, synes Socialdemokraterne (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Lars Løkke bør rette udspillet, synes Socialdemokraterne (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Tallene fyger om hovederne på os i denne valgkamp, og måske blæser de lidt for hurtigt om Lars Løkkes ører.

I hvert fald sagde han under et pressemøde tirsdag, at Danmark ligger nummer fem over Eurostats liste over, hvor mange flygtninge EU-landene tager i mod.

Det passer dog ikke helt. Lars Løkke henviste til tallene for 2014, men tallene for de første tre måneder af 2015 viser altså, at Danmark er tilbage på 2011-niveau og ligger på en tiendeplads over, hvilke lande, der i forhold til befolkningstal tager imod flest flygtninge.

- Jamen jeg synes, det begynder at blive systematisk med Lars Løkke, og det er jo tydeligt, at det er bevidst, at de vælger at bruge et forældet tal i stedet for det nyeste tal, der viser, at regeringens politik rent faktisk virker, siger Maja Panduro, der er politisk ordfører hos Socialdemokraterne.

Bør rette udspillet
Da Lars Løkke på pressemødet blev konfronteret med, at Danmark altså ikke længere ligger på femtepladsen, men nede på tiendepladsen, undveg han og hev en planche frem med det samlede antal asylansøgere under den røde regering.

- Men vil du anerkende, at Danmark igen ligger på 2011-niveau, blev der spurgt på mødet.

- Jeg vil forholde mig til, at Danmark tager lige så mange asylansøgere som de 15 EU-lande til sammen, der tager færrest, lød det bl.a. fra Lars Løkke Rasmussen, der mente, at den forskel var for stor - uanset hvad plads, Danmark indtager på den forholdsmæssige rangliste

Maja Panduro er politisk ordfører for Socialdemokraterne (Foto: Per Folkver)
Maja Panduro er politisk ordfører for Socialdemokraterne (Foto: Per Folkver)

Maja Panduro fra Socialdemokraterne vil dog gerne have, at Venstre forholder sig til de rigtige tal.

- Jeg synes ikke, det er for meget at bede om, at vores tiendeplads anerkendes i stedet for femtepladsen. Jeg synes ikke, det er ordentligt at bruge gamle tal med vilje, når man ved, der er kommet nyere, bare fordi man ved, at de gamle tal passer bedre ind i ens valgkamp.

Lars Løkke Rasmussen vil sikre færre asylansøgere. (Foto: Mogens Flindt) Dansk politik Løkke under pres: Beskyldes for at bruge gamle tal

- Jeg synes, han skal sørge for, at der bliver rettet i Venstres udspil, og det kan de jo gøre i den version, der ligger på deres hjemmeside, siger den politiske ordfører fra Socialdemokraterne.

Vil gerne snakke med Venstre
Til Venstres forsvar lå Danmark sidste år på denne tid også på en tiendeplads, men endte altså på en samlet femteplads. Man kan derfor heller ikke vide, hvad årstallet for 2015 vil blive.

Det ændrer dog ikke på, at vi på nuværende tidspunkt ligger nede på plads nummer ti for kvartalstallene.

Og selv om tallene ikke rigtigt passer, så er Maja Panduro bestemt ikke afvisende over for at skulle snakke med Venstre om asylpolitik.

- Der er jo ikke noget nyt i udspuillet. Det er gammel Venstre-politik. Det indeholder ikke nogle stramninger i asylreglerne, i modsætning til den stramning vi faktisk har lavet - den første i 12 år.

- Men vi vil da gerne snakke sammen med Venstre. Jeg synes, det er vigtigt, at vi snakker sammen på det her område, hvis nogen har gode ideer. Men der er ikke noget nyt i det, de kommer med her. Det vil heller ikke have en indflydelse på, hvor mange der kommer hertil, siger Maja Panduro, der håber, at der kommer styr på tallene fremover.

Dansk politik Asyl: Venstre lover straksopbremsning af tilstrømningen

- Jeg synes måske hvis Løkke generelt var mere åben om sin egen politik, så behøvede han måske ikke rode sig ud i alt det her talrod.

181 kommentarer
Vis kommentarer