S om ph.d.-plagiat: Svarer til sort arbejde hos skatteministeren

Socialdemokraterne kalder nu Esben Lunde i nyt samråd om ph.d.-plagiat. Lunde udpeger selv nye medlemmer til plagiat-udvalg i næste måned

Her kan du se Ekstra Bladets politiske redaktør, Steen Larsen, forklare om sagen

Socialdemokraterne vil nu grille forskningsminister Esben Lunde Larsen yderligere i sagen om konstaterede plagiat i Venstre-ministerens forskning.

Det sker, efter det viser sig, at Københavns Universitet har fundet en række eksempler på plagiat og selvplagiat i ph.d.'en om Grundtvigs frihedssyn og af den årsag har sendt forskningsministerens forskning til nærmere granskning i Københavns Universitets praksisudvalg.

Og det er stærkt uheldigt, at det er i forskningsministerens egen afhandling, hvor der nu findes eksempler på plagiat, mener Socialdemokraternes medlem af forsknings- og udddannelsesudvalget, Jeppe Bruus:

- Det her svarer jo til sort arbejde eller skattefusk hos skatteministeren. Det er et meget skidt signal, at der i forskningsministerens egen forskning viser sig at være en række eksempler på plagiat, siger Jeppe Bruus til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet forsøgte at konfrontere Esben Lunde på Københavns Universitet til prisoverrækelsen til Årets Forskerspire. Dansk politik Universitet: Esben Lunde har plagieret

Jeppe Bruus peger på, at Esben Lunde kan ende med at løbe klods ind i et stort habilitetsproblem om godt en måned. Det sker, når han som øverste ansvarlig skal udpege de kommende medlemmer af Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU). Konkret drejer det sig om fire medlemmer og fem suppleanter, der skal udpeges til Udvalget for Kultur- og Samfundsvidenskabelig Forskning.

- Det giver nogle problemer i forhold til Esben Lundes ministerskab. For hvis praksisudvalget beslutter, at der er hold i anklagerne om videnskabelig uredelighed, så kan den sag ende i UVVU. Dem er Esben som minister ansvarlig for.

- Jeg er i gang med at indkalde Esben Lunde til et hastesamråd. For det er Esben, der er den endelige ansvarlige for at udpege de medlemmer. Og skal vi selvfølgelig have klarhed over om, han skal sidde og udpege medlemmer til et udvalg, der i sidste ende kan ende med at skulle vurdere, om Esben Lundes ph.d. er uvidenskabelig, siger Jeppe Bruus.

Glad Lunde

Esben Lunde Larsen byder undersøgelsen fra praksisudvalget velkommen.

- Jeg ser frem til, at Praksisudvalget går i gang med sit arbejde, skriver han i en skriftlig kommentar.

Esben Lunde hilser den videre granskning af sin ph.d.-afhandling velkommen (Foto: POLFOTO) Dansk politik Esben Lunde byder ny plagiat-lussing velkommen

Om universitets alarmerende fund udtaler ministeren:

- De foreløbige undersøgelser, KU har foretaget, viser, at der er nogle tekstsammenfald mellem min afhandling og andre publikationer.

- Det mener jeg, der er gode forklaringer på, da jeg har haft en kontraktlig forpligtelse til at formidle min forskning løbende. Skulle jeg have begået nogen fejl i min afhandling, vil det naturligvis ærgre mig gevaldigt. Men det er nok de færreste, der går gennem et arbejdsliv uden at fejle. Det kan også ske for mig.

- Naturligvis ser jeg frem til at høre resultatet af den undersøgelse.

57 kommentarer
Vis kommentarer