S-ordfører blander sig: - Uhørte og udanske angreb

S politiske ordfører Jeppe Bruus forholder sig nu til Venstres kontroversielle valg af Thomas Danielsen, der tidligere har været kendt som en enfant terrible. Og han under sig

Jeppe Bruus kalder Venstres nye
Jeppe Bruus kalder Venstres nye
Følg Politik

- De har bevæget sig hen imod nogle angreb, som har været uhørte og udanske. Skal vi forvente os det fra Venstre fremover?

Sådan lyder reaktionen fra socialdemokratiets politiske ordfører, Jeppe Bruus, i kølvandet på udnævnelsen af Thomas Danielsen som Venstres nye gruppeformand

Netop den nordjyske Venstre-mand har ikke gået langs panelerne på Christiansborg i sin tid på tinge.

Botox-kommentarer rettet mod Helle Thorning-Schimdt, en dramatisk fratagelse af et ordførerskab og senest en sag, hvor han måtte blive banket på plads af Sophie Løhde, står på hans cv.

Danielsens dumheder

Adskillige gange er Thomas Danielsen kommet galt afsted i sine ti år som folketingsmedlem. Her er Danielsens greatest hits:

Banket på plads af Løhde

For bare fem dage siden blev Thomas Danielsen kraftigt irettesat af Sophie Løhde for at insistere på, at Venstre bakker op om en rigsretssag mod Mette Frederiksen.

- Altså, der er belæg for en rigsretssag. Alene ud fra regeringens egen redegørelse, forklarede han i et interview med Politiken, hvor han tilføjede, at kommissionen 'vil være med til at kvalificere anklageskriftet.'

Udskammede landsdommer

I et slettet Facebookopslag problematiserede Danielsen i 2020, at Instrukskommissionen havde landsdommer Peter Mørk Thomsen som formand.

Her skrev han, at 'rød blok har politisk valgt at nedsætte en kommission med næstformanden i Flygtningenævnet som bestemmende formand. Men i Danmark kan politiske modstandere heldigvis ikke dømme hinanden - heller ikke via politisk bestemte kommissioner.'

Firma med kvotekonge

Ekstra Bladet afslørede i 2017, at der blev investeret fire millioner kroner i den virksomhed, som Thomas Danielsen ejede 17 procent af. Pengene kom fra storfiskeren John-Anker Hametner Larsen, og i forbindelse med afsløringen valgte Venstre at vrage Danielsen som partiets fiskeriordfører.

Beklagede Botox-drilleri

Danielsen er en af de borgerlige politikere, der har angrebet tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt for at bruge Botox.

Det skete bl. a. i 2015, hvor han på Twitter skrev: ' Beklager, HTS. Folkets panderynker kan ikke fjernes med Botox.'

Politikeren måtte dagen efter beklage sit tweet.

A

Og det får nu Jeppe Bruus til at undre sig over, om det er et udtryk for en ny stil i Venstre..

- Når man vælger en, der har været eksponent for noget helt andet end Karsten Lauritzen og haft en langt mere konfrontatorisk stil, der også er på grænsen til personhetz, så er der en opgave i at forholde sig til det. Skal vi forvente os det fra Venstre fremover?

- Markerer det her et skifte i det parlamentariske arbejde? Jeg kender ikke Thomas personligt, men jeg kan konstatere, at han har været eksponent for en række direkte og personlige angreb gennem tiden, siger Jeppe Bruus til Ekstra Bladet.

Han understreger dog, at han altid har haft et glimrende samarbejde med Venstre, som han håber kan fortsætte.

- Jeg har kendt hans forgænger, Karsten Lauritzen, i mange år, og han har altid været eksponent for og keret sig om Folketingets arbejde og demokratiets tilstand, siger Jeppe Bruus til Ekstra Bladet.

- Hvad synes du om de sager?

Uden at kommentere dem allesammen, men når man foretager et angreb på vores tidligere formand, der er så langt under lavmålet, er det forhåbentlig noget, som han også selv vil tage afstand fra som gruppeformand. Jeg håber, han fortsætter en mere konstruktiv stil, ligesom Karsten siger Jeppe Bruus.

Velkommen, men ...
- Hvorfor synes du, det er relevant, at I blander jer?

- Jeg byder da velkommen til, men jeg synes, at det er rimeligt, at man har høje forventninger til hinanden og måden, vi diskuterer politik på. Og nogle af de sager, som I har rullet op, er jo bare udtryk for noget andet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

 

- Jeg har også været kritisk over for den måde, som Venstre er gået til politik på gennem den seneste tid. De har bevæget sig hen imod nogle angreb, som har været uhørte og udanske. Derfor synes jeg, det er relevant nok, når man skifter på en så central post.

- Bidrager det her så ikke kun med at kaste mudder den anden vej?

Nej, faktisk ikke. Jeg anerkender fuldt ud det arbejde, som Karsten Lauritzen har lagt. At kære sig om, hvordan parlamentarismen udvikler sig og tage ansvar, når man er en del af ledelsen af et parti. Det er også i det lys, at jeg håber, det vil være den opgave, som Venstre vil spille ind med.

Karsten Lauritzens afsked med Folketinget banede vejen for udnævnelsen af Thomas Danielsen som gruppeformand. Hør Joachim B. Olsens analyse af nyheden her.

Heldig
Ekstra Bladet har også været i kontakt med Thomas Danielsen, der blot skriver følgende om Socialdemokratiets indspark. Et noget mere diplomatisk svar end tidligere.

- Jeg er så heldig, at Venstres folketingsgruppe har vist mig den tillid, som følger af at blive valgt til gruppeformand. Det er en ny rolle, hvor det er vigtigt for mig, at alle i gruppen føler sig repræsenteret af mig. Den opgave glæder jeg mig til at udfylde, oplyser han.

Thomas Danielsen har overtaget posten som gruppeformand for Venstre, fordi Karsten Lauritzen har takket ja til et direktørjob i Dansk Industri.

I den centrale post som gruppeformand er det nu Thomas Danielsen, der fremover skal lede gruppemøderne i Venstre. Og det bliver ham, som eksempelvis skal konkludere, hvad partiets holdning til en given sag er, og hvad gruppen skal stemme til et lovforslag.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Hør mere om Thomas Danielsens udnævnelse i Ekstra Bladets podcast Ingen kommentarer herunder eller i din podcastapp

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind