S: Skævt at udspil mod parallelsamfund rammer mange danskere

I 20 af 57 boligområder i regeringens plan mod parallelsamfund er personer med vestlig oprindelse i flertal

Når regeringens nye udspil "Et Danmark uden parallelsamfund" rammer op mod 50.000 danskere,viser det, at tiltagene rammer skævt.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye. Ifølge Jyllands-Posten er danskere eller personer med vestlig baggrund i flertal i en lang række af de boligområder, som rammes af den nye plan.

Udspillet omfatter blandt andet, at børn i de såkaldt udsatte boligområder skal i daginstitution fra de er et år. Ellers trækkes forældrene i børneydelse.

- Vi har foreslået, at det kun skal være de børn, som ikke bliver sprogligt stimuleret i de danske sprog i hjemmet.

- Hvis man vokser op i en familie, hvor der bliver snakket dansk, har vi ikke noget ønske om at tvinge familier til at sende deres børn i daginstitution allerede, når de er et år gamle, siger Mattias Tesfaye til Ritzau.

Ifølge Jyllands-Posten er personer med ikkevestlig baggrund en minoritet i 20 af de 57 boligområder, som rammes. Desuden udgør personer med dansk og vestlig oprindelse flere steder mere end to tredjedele.

Det står i kontrast til, at regeringen begrunder flere af sine nye initiativer med, at "for mange børn i udsatte boligområder lever isoleret fra det danske samfund" og "kun sjældent møder danske børn".

Men det er "unødvendig diskrimination" at målrette tiltag alene efter etnicitet, mener Venstres Marcus Knuth:

- Det er ikke kun folk med ikkevestlig baggrund, der kan være udsatte og derfor har brug for en hånd med eksempelvis at sørge for, at børnene kommer i institution, siger udlændingeordføreren til Jyllands-Posten.

Mattias Tesfaye fastholder dog, at udspillet rammer skævt.

- Hvis de ikke bliver sprogligt stimuleret derhjemme, men bor i et andet område, vil de ikke blive omfattet af regeringens forslag. Derfor synes vi, at det rammer lidt skævt.

- Dels rammer det for mange, som bor i de her udsatte boligområder, og dels rammer det for få, der bor uden for, siger S-ordføreren.