S-top om #metoo på Messenger: Han var på vej ud

Socialdemokratiets partisekretær bakker op om regionsrådsgruppe, som ville smide 'upassende' partikammerat på porten

Thomas Hav fortsætter som løsgænger i regionsrådet efter han ikke længere er velkommen i den socialdemokratiske gruppe. Foto: Dansk Regioner
Thomas Hav fortsætter som løsgænger i regionsrådet efter han ikke længere er velkommen i den socialdemokratiske gruppe. Foto: Dansk Regioner

Den socialdemokratiske partitop går nu ind i sagen om Thomas Hav, der har meldt sig ud af den socialdemokratiske gruppe i Region Nordjylland efter 'upassende opførsel' over for et kvindeligt partimedlem.

Partisekretær Jan Juul Christensen bekræfter, at gruppen i regionsrådet har forsøgt at få Thomas Hav til at trække sig fra regionsrådet. Men Thomas Hav har afvist dette ønske. I stedet har han valgt at melde sig ud af Socialdemokratiet og blive løsgænger, så han kan fortsætte sit folkevalgte virke.

- Der er indkommet en henvendelse fra et kvindeligt partimedlem om en upassende opførsel fra Thomas Havs side. Det er en opførsel, som er foregået skriftligt medio december.

Partisekretær Jan Juul Christensen. Foto: Toke Kristiansen
Partisekretær Jan Juul Christensen. Foto: Toke Kristiansen
 

Den organisatoriske førstemand forklarer, at det, som partilovene forskriver, er regionsrådsgruppen, som har taget stilling til konsekvenserne af Thomas Havs handlinger.

- Det har man arbejdet med siden lige før jul til det nye år. Det har været forsøgt at få ham til at trække sig. 

- Der har været en rådgivning herfra central hold til regionsrådsgruppen, og derfor står jeg også bag regionsrådsgruppens opfordring, siger Jan Juul Christensen.

Partisekretæren vil på linje med gruppeformanden i Nordjylland, Mogens Nørgaard, ikke kommentere på indholdet af den 'upassende' dialog.

Han bekræfter dog, at samtalen fandt sted på Facebooks beskedtjeneste, Messenger.

Thomas Hav afviser at kommentere forløbet, som har ledt op til hans exit fra Socialdemokratiet. 

Se hans forklaring herunder:

Thomas Hav om sit exit: Udelukkende politik

- Jeg kan forstå, at et mæglingsudvalg har forsøgt at få dig til melde dig ud af partiet?

- Ved du hvad, mæglingsudvalg de kommer rigtig mange forskellige steder. Det er ikke et udvalg som er mega, mega nyt, at de kommer rundt. De kommer rigtig meget rundt her i Nordjylland. Vi er et stort parti med mange forskellige mennesker og holdninger.

- Fair nok, men er det rigtigt, at der er indløbet en klage efter din samtale med en kvinde?

- Det her er udelukkede et spørgsmål om mine poster, hvorhenne jeg skulle være fremadrettet. Når vi har mødtes i gruppen, så har det været et spørsgsmål om at forhandle, hvordan kunne vi fordele arbejdet bedst muligt. Hvis nogen har haft en anden tilgang, så står det for deres regning.

- Men har du ikke fået at vide, at der er kommet en klage fra en kvinde over jeres samtale?

- Jeg er løbende blevet orienteret om rigtig mange forskellige ting.

- Der bliver skrevet rigtig mange ting frem og tilbage. Jeg har hele tiden gået til vores møder sådan, at det er et spørgsmål om det politiske indhold.

- Du taler udenom. Mogens Nørgaard siger, at gruppen i regionsrådet gerne ville have at du trak dig fra regionsrådet. Har de ikke fået fortalt dig det tydeligt nok?

- Jeg har aldrig nogensinde haft intentioner om at trække mig fra noget på nogen måder. Men jeg er enig i, at nogen gange kan man føle sig så overset i gruppen, at man tænker, det er ikke det her, mine vælgere har bedt mig om. De har bedt mig om at få maksimal indflydelse. Det forsøger jeg så på en anden måde.

- Men der er en sag, som ifølge gruppeformanden har fået gruppen til at sige til dig, at de gerne ville have, at du trak dig fra regionsrådet.

- Det skal jeg ikke kloge mig i, hvad andres motiver har været til de møder, der blev holdt. Jeg er gået til de møder udelukkende på baggrund af den politiske indflydelse efterfølgende.

- De faktuelle ting som gruppeformanden siger, nemlig at der har været en klage, der har været mæglingsmøde og gruppen har ønsket at du forlod regionsrådet. Bestrider du dem?

- Jeg har hele tiden forholdt mig til, at det her er politiske spørgsmål om, hvordan indflydelsen hænger sammen. Hvad Mogens siger og synes, må stå for hans regning. Det gider jeg ikke kommentere på, siger Thomas Hav.

- Skal jeg forstå det sådan, at du har haft en samtale...

- Jeg taler med rigtig mange. Også med kvinder. Så taler jeg med dem. Sådan er det. Men det her er udelukkende politik. Sådan er det for mit vedkommende.

- Der står lige nu to meget forskellige udlægninger af, hvorfor du har meldt dig ud. Det må være et spørgsmål om to forskellige opfattelser af virkeligheden, eller hvordan?

- Jeg synes, du skal tænke dig meget, meget grundigt om, hvad du forsøger at udstille mig som. Det skal du tænke en lille smule over.

- Men det er jo derfor jeg ringer til dig. Men det er lidt svært, når du ikke vil forholde sig til de ting, som bliver sagt. Er det løgn, hvad gruppeformanden siger, at du er blevet bedt om at melde dig ud af regionsrådet. Eller er det rigtigt?

- Jeg har selv truffet beslutningen. Den ligger 100 procent hos mig.

- Jeg spørger om forløbet, inden du træffer den beslutning.

- Det har været overvejelser i mit hoved længe. Hvordan kunne jeg få maksimal indflydelse.

- Jeg håber, du vinkler det her med, at det udelukkende er et spørgsmål om politik. Så vil jeg blæse på, at sensationen ikke er helt så stor. Det vil klæde dig.

- Derfor forsøger jeg at spørge dig ind til, hvad der er sket faktuelt?

- Det, som der er sket faktuelt, er, at jeg har meldt mig ud af partiet for at søge maksimal indflydelse en anden vej rundt. Så må det stå for Mogens regning, hvad han synes.

- Men Mogens Nørgaard fortæller jo om nogle begivenheder, som er sket. Ikke noget, der er hans mening. Han forklarer, at der i december indløber en klage over din samtale med en partikollega. Jeg spørger dig, hvornår får du besked om, at der er kommet en klage?

- Det vil jeg ikke engang forholde mig til. Det er ikke derfor, jeg gør det, jeg gør nu. Det er overhovedet ikke i den sammenhæng. Jeg vil ikke kommentere på noget, som jeg ikke synes, har nogen betydning. Så får det det. Det ærgrer mig en smule.

- Mogens Nørgaard siger, at dine gamle gruppekolleger i Socialdemokratiet har bedt dig om at forlade regionsrådet. Har du fået den opfordring?

- Hvad der er blevet sagt på de forskellige møder, hvis nogen har haft den holdning, så er det deres holdning. Jeg har hele tiden forholdt mig til det rent politisk.

- Så du vil hverken be- eller afkræfte om du har fået en opfordring om at forlade regionsrådet?

- Jeg kan godt høre, hvor du vil hen, mem jeg bekymrer mig aldrig med personligt fnidder. På nogen måde. Vi går igennem et langt liv, hvor vi kan med nogen mennesker. Vi kan ikke med nogen andre. Jeg har hele tiden forholdt mig til, at det her er ren og skær politik. Derfor har jeg truffet den beslutning. Hvis nogen har haft en anden opfattelse, så er det deres vurdering.

- Så den klage fra kvinden, den vil du slet ikke forholde dig til overhovedet?

- Nej det vil jeg ikke. Det må stå for hans (Mogens Nørgaard. red.) regning.

- Så du fortryder ikke samtalen med kvinden?

- Ved du hvad, jeg vil ikke kommentere på det.

- Du behøver ikke spørge mig, om der har været en samtale med en kvinde. For det har der ikke været. Eller det har der været. Det er fuldstændig irrelevant. Jeg er sat i verden for at lave politik, lyder det fra Thomas Hav.