S vil give flygtninge 200.000 kroner for at rejse hjem

Socialdemokraterne vil hæve beløbet for repatriering for at få flere til at vende tilbage til deres hjemland.

Foto: Lasse Kofod
Foto: Lasse Kofod
Følg Politik

Flygtninge skal have op mod 200.000 kroner med sig fra den danske stat, hvis de vælger at rejse tilbage til deres hjemland.

Sådan lyder et forslag fra Socialdemokraterne, der håber, at flere dermed vil tage imod det frivillige tilbud om repatriering, af modstandere døbt skrub-af-checken.

- Vi skal sikre, at mennesker, der helst vil hjem og genopbygge et liv, får mulighed for det. Det vil også give besparelser i Danmark, fordi det er dyrt at tage sig af flygtninge her i landet. Så det er to fluer med ét smæk, siger udlændingeordfører Dan Jørgensen (S).

Socialdemokraterne foreslår også at hæve grænsen for, hvor stor ens formue må være, før man kan få hjælp til repatriering. I dag kan man ikke få støtte, hvis man har en formue over 50.000 kroner. Den grænse skal øges med 50 procent, lyder forslaget.

Flygtninge har i flere år kunnet veksle livet i Danmark til op mod 130.000 kroner i etableringsudgifter og en enkeltbillet tilbage til hjemlandet. Men færre og færre har de seneste år taget imod tilbuddet.

I 2011 forlod 261 personer Danmark på en repatrieringsordning. Sidste år var det tal faldet til 152.

- Vi håber, at vi med en større økonomisk gulerod og politiske virkemidler, hvor vi lægger pres på landene, at det vil gøre det muligt for langt flere at benytte sig af denne ordning, siger Dan Jørgensen.

Hvor mange flere udlændinge, Socialdemokraterne sigter mod at få sendt hjem, vil Dan Jørgensen ikke sætte tal på:

- Det kan vi i sagens natur ikke. Det er ikke kortlagt, hvor mange der ønsker det.

- Vi kan heller ikke sige noget om, hvor mange lande det vil være muligt at få med på en aftale med ved at bruge vores udviklingsbistand som pisk og gulerod. Men succeskriteriet er, at alle der har lyst til det, skal have muligheden.

Socialdemokraterne ønsker at bruge Danmarks udviklingsbistand til at belønne nabolande til eksempelvis Syrien til at påtage sig et ansvar for flygtninge, som de ellers ikke er forpligtet til.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+