S vil ikke pille ved topskatten

Socialdemokraternes formand afviser blankt at sænke topskatten, når der er skatteforhandlinger til foråret

Topskatten bliver ikke sænket fra de nuværende 15 procent, hvis Socialdemokraterne sidder med ved forhandlingsbordet, når der skal forhandles skattereform i løbet af det kommende forår.

Mette Frederiksen, Socialdemokraternes formand, gør det klart, at det vil være en forkert prioritering at sænke topskatten.

- Mange oplever, at velfærdssamfundet er udfordret, og derfor mener jeg ikke, der er råd til at give topskattelettelser, siger hun til Ritzau.

Til gengæld er både Liberal Alliance og Venstre meget indstillet på at sænke topskatteprocenten, og i Venstres regeringsgrundlag er der specifikt understreget et behov for topskattelettelser.

Men selv om sænkelsen af skatten på den sidst tjente krone står meget højt på de to blå partiers ønskeseddel, så er Socialdemokraternes leder urokkelig.

- Jeg kan godt lide princippet om, at de bredeste skuldre bærer de tungeste byrder. At sænke topskatteprocenten vil entydigt gavne dem, der i forvejen har de højeste lønninger, siger hun.

Spørger man Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er han langt hen ad vejen begejstret for Socialdemokraternes udmelding.

- Det glæder mig, at Socialdemokraterne så entydigt har meldt ud, at de ikke vil lægge stemmer til topskattelettelser, for det stiller os forhandlingsmæssigt stærkere, siger han.

Dog er hans holdning knapt så ultimativ som lederen af Socialdemokratiet.

- Vi imødeser selvfølgelig forhandlingerne og har ikke ultimative krav, men vi har gjort det klokkeklart, at vi ikke kan finde et råderum til at sænke topskatten, siger Kristian Thulesen Dahl.

Selv om Mette Frederiksen blankt afviser topskattelettelser, så betyder det ikke, at partiet nægter alle forhandlinger om en skattereform.

Hun er fortsat åben overfor at forhandle med de blå partier, hvis topskatten hæves.

- Hvis der så oven i det skal brændes en masse penge af på topskattelettelser, så vil det blive meget, meget social skævt, og det bidrager vi ikke til, siger Mette Frederiksen.

Da den sidste skattereform fra 2012 blev vedtaget i et samarbejde mellem SR-regeringen, Venstre og De Konservative, blev topskattegrænsen hævet. Det betyder at man i dag først betaler topskat, hvis man har en månedsløn på 42.330 kroner eller derover.

14 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere