Så dyrt er Løkkes ultimative valgløfte

Alt efter hvem man spørger, vil Lars Løkkes løfte om at genindføre Boligjobordningen koste mellem 300.000 og 1 million kroner per job, der bliver skabt

Lars Løkke Rasmussen (foto: Ernst van Norde)
Lars Løkke Rasmussen (foto: Ernst van Norde)

Det bliver en dyr fornøjelse, hvis Lars Løkke Rasmussens seneste hofnummer bliver en realitet.

Venstre-formanden har ultimativt lovet, at den såkaldte Boligjobordning - også kendt som håndværkerfradraget - skal genindføres med tilbagevirkende kraft fra 1. januar i år, hvis han kommer til magten.

Og det er absolut ikke en gratis omgang.

Se også: V vil indføre boligjobordning med tilbagevirkende kraft

Ifølge Finansministeriet koster ordningen i alt 1,5 milliarder kroner om året. Samme ministerium vurderer samtidig, at det er sparsomt, hvor mange nye job ordningen kaster af sig.

Konkret skønner Finansministeriet, at Boligjobordningen øgede beskæftigelsen med 1500 personer i 2014. Med andre ord har hvert af disse job kostet en million kroner.

Et andet skøn kommer fra Dansk Byggeri. Her er vurderingen, at ordningen vil betyde 5000 nye job. Det giver en pris på 300.000 kroner per skabte job.

Se også: Løkke bliver drillet med fadbamser og fly-bilag

Skævvridning af økonomien
Ekstra Bladet har forhørt sig om effekterne af Boligjobordningen hos cheføkonom hos den borgerlige tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen. Han kalder Finansministeriets vurdering for 'fornuftig'.

- Jeg ville foretrække, at man i stedet brugte pengene på lavere topskat eller selskabsskat. Det vil være bedre instrumenter at skrue på, hvis man vil øge beskæftigelsen og velstanden, siger han til Ekstra Bladet.

I det hele taget har Mads Lundby Hansen ikke den store fidus til Løkkes valgløfte:

- Den giver en skævvridning af økonomien. Når man giver den her støtte til boligforbrug, så betyder det, at hr og fru Danmark forskyder deres forbrug fra for eksempel detailhandlen til byggebranchen, og det er ikke sundt. Hvis man vil opnå en positiv effekt på den strukturelle beskæftigelse, så er lavere topskat et instrument, der er meget mere direkte og effektivt, siger han og tilføjer:

- Ordningen gør byggebranchen afhængig af politikerne. Hvis det vedtages for et eller to år frem i tiden, vil vi igen stå i en situation, hvor byggebranchen vil sige, at hvis I nedlægger ordningen, så mister man så og så mange job. Man gør byggebranchen afhængig af politikerne, og det er hverken sundt for branchen eller samfundet, lyder det fra Mads Lundby Hansen.

Dansk politik - 22. jan. 2015 - kl. 18:24 Se kvitterings-Løkkes forklaring: Jeg har Ekstra Bladets bilagsservice

V: Løser flere problemer på en gang
Hos Løkkes tropper i Venstre vælger skatteordfører Torsten Schack Pedersen at henholde sig til, at Boligjobordningen vil skabe 5000 nye arbejdspladser.

- Udover jobeffekten er den med til at veksle sort arbejde til hvidt, og den giver en hjælp til familierne i hverdagen til, at det bliver lidt billigere at købe sig til hjælp i hjemmet, påpeger han.

- Cepos kritiserer jer for ikke at bruge pengene på ting, der er mere effekt i forhold til jobskabelsen - f.eks. at sænke topskatten. Hvorfor gør I ikke det?

- Fordi vi mener, at Boligjobordningen løser flere problemer på en gang. Vi synes, at det en rigtig god ordning, hvor danskerne får muligheden for at købe kvalificeret arbejdskraft, som i langt højere grad foregår på regning, lyder det fra Torsten Schack, der samtidig går til angreb på regeringen:

- Man kan spørge regeringen, om den synes, at en finanslovsaftale med SF og Enhedslisten til 3,5 milliarder kroner, som koster 1000 job, er en særlig smart model.

Valgkrigen mellem Løkke og Thorning er i gang (foto: Niels Hougaard) Politik Eksperternes dom: Derfor fører Helle i valgkrigen

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen