Så farlig var Papes kærestes promille: Helt op til 100 gange større risiko

Justitsminister Søren Pape Poulsens (K) kæreste er netop blevet taget for spirituskørsel. Hos Rådet for Sikker Trafik kan man ikke advare nok mod promillekørsel

De fleste bliver bedt om at puste i Politiets alkometer, hvis de har en mistanke om spritkørsel. Foto: Shutterstock
De fleste bliver bedt om at puste i Politiets alkometer, hvis de har en mistanke om spritkørsel. Foto: Shutterstock

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har netop meddelt på Facebook, at hans kæreste er blevet taget for spirituskørsel.

'Min samlever har i nat kørt spirituskørsel (målt til 1,25 promille). Der skal ikke herske tvivl om, at det er en meget alvorlig sag, som jeg er inderligt ked af', skriver Pape.

Promillen ligger altså langt over den tilladte promillegrænse på de tilladte på 0,5.

Ifølge specialkonsulent hos Rådet for Sikker Trafik, Pernille Ehlers, er promillen meget afgørende for, hvilke ting der sker, når man kører bil spirtuspåvirket.

- Jo højere en promille du har, jo højere bliver risikoen for uheld, siger Pernille Ehlers til Ekstra Bladet.

Sanserne er noget af det, som ryger først, når du sætter dig ind bag rattet og triller ud på landevejene.

- Spritkørsel er farligt, og alkohol påvirker alle ens sanser. Det påvirker reaktionstiden ved, at man reagerer langsommere. Det påvirker synet meget, og man kan have svært ved at stille skarpt og kan få tunnelsyn.

- Det kan gøre ens bevægelser mere klodset og voldsomme, siger Pernille Ehlers.

Den største synder
Justitsministerens kæreste, Josue Medina Vasquez, har formentlig pustet i det kendte 'alkometer'. Og derefter aflagt en blodprøve på politistationen for at få en præcis promille.

Dermed ved ingen endnu ikke, hvor høj promillen var på tidspunktet, da Josue Medina Vasquez blev stoppet af politiet.

De fleste kunne aldrig finde på at sætte sig ind i bilen, hvis de har drukket. Men alligevel viser statistikkerne hvert år, at mange alligevel gør det. En af grundene skal findes i psyken.

- Man overvurderer egne evner. Mange har måske prøvet det, når de selv er fulde. Man kan tro, at man er rigtig god det hele, men det er man slet ikke.

-  Men der er mange forskellige grunde til, at man bliver spritbillist, siger specialkonsulenten fra Rådet fra Sikker Trafik, som også nævner, at mange gør det i affekt, hvis man er blevet uvenner.

Artiklen forsætter under billedet...

Justitsminister Søren Pape Poulsen kæreste er natten til fredag blevet taget for spritkørsel med en promille, der er målt til 1,25. Foto: Rumle Skafte
Justitsminister Søren Pape Poulsen kæreste er natten til fredag blevet taget for spritkørsel med en promille, der er målt til 1,25. Foto: Rumle Skafte

Kæmpe forskelle
Promillegrænsen ligger på 0,5, og alt herover bliver anset for spritkøsel. Alligevel bliver promillen inddelt i forskellige kategorier.

- Ved 0,5 til 0,8 der stiger risikoen for uheld med omkring to til tre gange. Det er også derfor, at promillegrænsen ligger dernede. Derfor er strafferammen også tilpasset, hvor høj promillen er, forklarer Pernille Ehlers.

Og strafferammen lyder på, hvis man har en promille fra 0,5-1,2 ved et førstegangstilfælde, at kørekortet frakendes betinget. Inden for seks måneder skal op til en kontrollerende køreprøve.

- Risikoen stiger endnu med mere, når promillen ligger på 0,8 til 1,2. Her stiger risikoen med omkring 4 til 10 gange.

- Når man kommer over de 1,2 stiger den mange flere gange - helt op til 100 gange mere er risikoen for et trafikuheld, siger Pernille Ehlers.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik får en person med en promille mellem 1,2 og 2,0 frakendt sit kørekort ubetinget i tre år ved førstegangstilfælde. Alternativt kan personen søge om at køre med alkolås.

Rådet for Sikker Trafik fraråder, at man blander nogen former for alkohol med kørsel.

Konsekvenserne ved spirituskørsel

Læs her om konsekvenserne ved at køre spirituskørsel:

* Promillegrænsen i Danmark er 0,5.

Man kan dog godt blive dømt for spirituskørsel, selv om promillen er under 0,5, hvis politiet vurderer, at man ikke kan køre bil på betryggende vis.

* Spirituskørsel straffes forskelligt, alt efter hvor høj ens promille er.

- førstegangstilfælde og en promille på 0,5-1,2:

Kørekortet frakendes betinget. En kontrollerende køreprøve (både teori- og køreprøve) skal bestås inden for seks måneder for at beholde kørekortet.

Dumper man et forsøg, mister man kørekortet, indtil man har bestået begge prøver.

Man får en bøde, der cirka svarer til en netto månedsløn ganget med promillen.

Et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik) skal gennemføres. Kurset varer 12 timer fordelt på fire lektioner à tre timer. Det koster 3200 kroner.

- Førstegangstilfælde og en promille mellem 1,2 og 2,0:

Frakendelse af kørekortet ubetinget i tre år. Alternativt kan man søge om at køre med alkolås i tre år.

En bøde der cirka svarer til netto månedsløn ganget med promillen.

Et ANT-kursus skal gennemføres, inden man kan generhverve kørekortet/køre med alkolås.

For at generhverve kørekort/køre med alkolås skal man også bestå en kontrollerende køreprøve (både teori- og køreprøve).

- Førstegangstilfælde med en promille over 2,0:

Frakendelse af kørekortet ubetinget i minimum tre år.

Herefter skal man enten køre med alkolås i to år eller vente yderligere to år med at generhverve kørekortet.

20 dages betinget fængsel.

En bøde der cirka svarer til en netto månedsløn.

Bilen kan blive konfiskeret.

Et ANT-kursus skal gennemføres.

For at generhverve kørekort/køre med alkolås skal man også bestå en kontrollerende køreprøve (både teori- og køreprøve).

- Gentagelsestilfælde:

Hvis man kører spritkørsel flere gange, stiger straffen. Hvad man præcist får i straf, afhænger af promillen, hvor mange gange man har kørt spritkørsel - samt øvrige omstændigheder.

Kilde: Sikker Trafik.

En Ekstra Bladet-medarbejdere tester, hvordan det fungerer at køre bil med en betydelig mængde alkohol i blodet.