Så meget for Helles 12 minutter: Danskerne arbejder mindre

Hovsa Helle: I 2011 ville regeringen have, at danskerne arbejdede 12 minutter mere om dagen. En ny opgørelse viser, at vi i dag arbejder mindre end dengang

Helle Thorning-Schmidt gik i 2011 til valg på, at danskerne skulle arbejde mere, men nu viser det sig, at vi de seneste tre år har arbejdet mindre (Foto: POLFOTO)
Helle Thorning-Schmidt gik i 2011 til valg på, at danskerne skulle arbejde mere, men nu viser det sig, at vi de seneste tre år har arbejdet mindre (Foto: POLFOTO)

Danskerne skal bruge 12 minutter mere foran computeren eller på byggepladsen om dagen. Det var et af målene i Socialdemokraternes og SF’s finanspolitiske plan tilbage i 2011

- Vi sikrer holdbarhed i den offentlige økonomi ved at bede danskerne arbejde 12 minutter mere om dagen, ved at flere uddanner sig og studerende bliver et halvt år hurtigere færdig, foreslog Socialdemokraterne i samarbejde med SF i deres fælles såkaldte ’Fair Løsning’ i 2011.

Men i dag er 12 minutter mere pludselig blevet til fire minutter mindre. Det afslører en ny opgørelse lavet af Danmarks Statistik

Opgørelsen over arbejdstiden fra 2011 til 2014 viser, at den gennemsnitlige årlige arbejdstid pr. beskæftiget dansker er faldet fra 1395 timer årligt til 1379 timer. Med 220 arbejdsdage på et år giver det dagligt fire minutter ekstra foran fjernsynet derhjemme i stedet ved computerskærmen på arbejdet.

Opgørelsen fra Danmarks Statistik viser desuden, at arbejdstiden for danskerne også var mindre i 2012 og 2013

Støjberg: Løftebrud, løftebrud…
Ifølge Venstres politiske ordfører Inger Støjberg er der intet overraskende i tallene. De er ifølge hende blot et eksempel på regeringens mange løftebrud.

- Ifølge Socialdemokraterne kunne alle verdens problemer løses, hvis vi bare arbejdede 12 minutter mere. Nu viser det sig så, at danskerne har arbejdet fire minutter mindre.

- Det er jo bare endnu et løftebrud til løftebrudsbunken. I den her valgperiode har det været sådan, at der har været den største sikkerhed for, at de ting, der ikke blev gennemført, var de ting, som stod i regeringsprogrammet, siger Inger Støjberg til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Men for Socialdemokraterne handler det ikke om, hvor langt tid danskerne arbejder, men mere om at få folk i arbejde. Modsat for knap fire år siden er minutantallet ikke vigtigt - det er antallet af beskæftige det kommer an på, mener Socialdemokraternes gruppeformand Leif Lahn Jensen.

- For mig er det vigtige, at der er flere, der kommer i arbejde. Det vi overtog i 2011 var sådan set, at Lars Løkke havde tabt 100.000 arbejdspladser.

Leif Lahn Jensen mener yderligere, at de 12 minutter ikke længere kan betragtes som et relevant valgløfte. Det skyldes, at de 12 minutter kun var aktuelle, hvis tilbagetrækningsreformen ikke blev til noget. Det gjorde den som bekendt, og derfor mener S-politikeren ikke, at der er tale om et løftebrud.

Men Inger Støjberg mener altså, at det blot er endnu et eksempel på de mange løftebrud. Hvad mener du om det?

- Man kan jo kalde det, hvad man vil. Men hvis man kigger på det, som vi ville med ’Fair Løsning’ dengang såsom at skabe flere arbejdspladser, få flere i uddannelse og skabe større økonomisk vækst, så er vi rent faktisk lykkes med alle de ting.

- Det kan godt være, at Inger Støjberg vil bruge tid på at hænge sig i minutter og alle mulige andre ting. Mens hun gør det, så har vi sådan set ryddet op efter hende og den tid, hvor hun var beskæftigelsesminister, siger Leif Lahn Jensen til Ekstra Bladet

Arbejdstiden pr. beskæftiget har været faldende siden 2011, hvordan hænger sammen med, at I i 2011 foreslog, at vi skulle arbejde mere?

- Jeg bruger ikke så mange kræfter på at fortælle, hvad der skete for tre år siden. Vi er i en situation lige nu, hvor vi skal have skabt arbejdspladser. Vi har været igennem en krise, så de sidste tre år har vi som regering og parti fokuseret på at skabe så mange arbejdspladser som overhovedet muligt.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
 

- Det er rent faktisk lykkedes og vi har sådan set skaffet 50.000 arbejdspladser på to år. Så i stedet for at kigge på, hvor meget danskerne arbejder, så vil vi meget hellere fokusere på at skabe arbejdspladser, mener Leif Lahn Jensen.

Så de 12 minutter er ikke afgørende længere?

- Vores samfund har haft en krise, så det aller vigtigste er at skabe arbejdspladser. Det er det vigtigste, men om vi skal til at tænke anderledes i fremtiden, som vi gjorde dengang, det kan jeg ikke vide.

- Det afgørende for mig er en fremdrift. Vi skal skabe arbejdspladser og uddanne danskerne. For jeg ved udmærket godt, at vi kommer til at mangle arbejdshænder i fremtiden, og så er det jo fjollet, at vi har 100.000 ufaglærte i Danmark, siger Leif Lahn Jensen til Ekstra Bladet.

500 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere