Så meget tvinger Trump Danmark til at betale for forsvar

USA's kommende præsident er klar til at tvinge NATO-landene til at tage større økonomisk ansvar. Dermed risikerer Danmark en stigning på 15 milliarder om året til forsvarsudgifter

Hvis USA's valgte præsident Donald Trump gør alvor af sin trussel og tvinger alle NATO-allierede til at betale mere i forsvarsudgifter til NATO, vil det ramme dansk økonomi hårdt.

Det vurderer professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Bo Sandemann Rasmussen.

- I forvejen betaler Danmark det, der i runde tal svarer til 40 milliarder kroner. Det betyder, at man skal ud og finde 15 milliarder ekstra. Det er et ganske stort beløb, forklarer Bo Sandemann Rasmussen til Ekstra Bladet.

De danske forsvarsudgifter ligger på 1,2 procent af BNP. Til sammenligning er USA's samlede birdrag på 3,6 procent af BNP.  

Tilbage i juli gav USA's kommende præsident et detaljeret interview til New York Times, hvori han redegjorde for sin udenrigspolitik, hvis han skulle gå hen og vinde valget.


Dengang sagde 'The Donald', at de europæiske NATO-partnere har alt for lave forsvarsudgifter i forhold til USA. Og han var klar til at ’tvinge’ de allierede lande til at tage et større ansvar, forklarede han i interviewet:

- Vi vil først og fremmest tage os af dette land (USA red.), før vi bekymrer os om alle mulige andre i verden, sagde Donald Trump dengang.

Ifølge professor Bo Sandemann Rasmussen er det dog usandsynligt, at Danmark kommer til at øge forsvarsudgifterne så meget, som Donald Trump ønsker, mens han er præsident.


- Det er ikke noget, man kan nå i Trumps regeringstid, uden at det vil give rigtig store problemer. For at finde besparelserne kan man enten hæve skatterne eller finde besparelserne andre steder, og det er klart, at 15 milliarder kan mærkes. Det er ikke pebernødder, understreger Bo Sandemann Rasmussen.

Danske Spil taber millionbeløb på Trump-triumf

Under et topmøde i Wales i 2014 aftalte NATO-landenes ledere, at samtlige lande ville sigte mod at aflevere to procent af deres årlige bruttonationalprodukt til NATO.

I 2015 viste en opgørelse, at blot fem ud af 28 medlemslande lever op til målsætningen.

- Er det realistisk, at Danmark kan bidrage med de aftalte to procent?

- Det kan måske være en del af en mere langsigtet plan, men ikke lige nu og her. Der er på ingen måde råderum til at finde pengene inden for de næste 10-15 år.

Donald Trumps hustru Melania Trump har (th) har fortalt, at hun langt fra altid er enig med sin mand, men at hun støtter ham hele vejen.
Donald Trumps hustru Melania Trump har (th) har fortalt, at hun langt fra altid er enig med sin mand, men at hun støtter ham hele vejen.
 

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.