Så stort lønhop står Løkke og co. til

Lars Løkke og co. står til et stort lønhop nu og her, men i det lange løb falder pensionen, og den samlede udbetaling går i nul. Få politiske reaktioner her

Se hvordan Enhedslistens Pernille Skipper forholdt sig

Der er omkring 320 fuldtidspolitikere i Danmark, og nu kommer den såkaldte Vederlagskommission med anbefalinger til deres løn i fremtiden.

Det ser ud til, at politikerne kan gnide sig i hænderne på den korte bane på grund af et markant lønhop. Men på den længere bane, går kommissionens forslag angiveligt i nul, da man også vil trække i de lukrative pensioner.

- Arbejdsmarkedets kræfter fungerer ikke på det her område. Der er ingen arbejdsgiver og tager, så man er tvunget til at føre lønforhandlinger med sig selv, siger Michael Christiansen, formand for Vederlagskommissionen.

- Politikernes løn har humpet efter de offentlige lønninger. De offentlige chefers lønninger er steget væsentlig hurtigere, fordi der er givet langt flere individuelle tillæg.

- Det har ført til, at de offentlige chefer er steget meget, og det har skabt et stort lønefterslæb, siger Michael Christiansen.

Lønhop til Løkke
For Lars Løkke Rasmussen (V) og kommende statsministre foreslår kommissionen en lønstigning fra 1,471 millioner kroner til 1,8 millioner kroner om året.

Men samtidig skal der trækkes i pensionen, sådan at den samlede udbetaling til en statsminister skal falde en smule - 31.000 kroner - ifølge kommissionen.

Se også: DF trodser kommission: Vil forringe politikerpension

Uenighed i kommission
Generelt vil kommissionen hæve lønnen for politikere og mindske skattefrie tillæg og pension. Et enkelt medlem af kommissionen kan dog ikke tilslutte sig lønstigningen.

- Et mindretal (Jes Lunde) kan ikke tilslutte sig det indstillede niveau for vederlag og den indstillede model for eftervederlag, skriver kommissionen.

Jes Lunde kan dog bredt bakke op om kommissionens anbefalinger.

- Mindretallet finder imidlertid, at flertallet lægger op til stigninger i verderlæggelsen, som er ude af proportion overfor en befolkning, hvor langt størstedelen har oplevet en lang årrække med meget beskedne stigninger i indkomsten, skriver kommissionen.

Lønstigningen baserer sig på udregninger, der skulle vise, at politikerne over en årrække er sakket bagefter lønudviklingen for andre offentligt ansatte på lederniveau.

Se også: Marienborg-finten: Så meget sparer Løkke i skat

Ned med pension
Argumentet for den hidtidige høje pension til politikere var, at det kunne være svært at finde job, efter at man har været på tinge. Men det er der ikke tegn på.

- Der er ikke fundet indikationer på udfordringer for politikernes beskæftigelsessituation, hverken før eller efter varetagelsen af det politiske hverv, skriver kommissionen.

Politikeres pensionsordninger har et meget hurtigt optjeningsforløb. På otte år kan en minister optjene den samme pension, som en departementschef er 37 år om.

- Den nuværende pensionsordning stiller politikere, som om det var en livsgerning, siger Michael Christiansen.

 

Fjern tillæg
Folketingsmedlemmer og ministre har hidtil også modtaget et skattefrit omkostningstillæg på 60.103 kroner om året. Det skal droppes.

- Kommissionen finder, at begrundelsen for tillægget i det væsentligste er faldet bort, og anbefaler derfor at fjerne omkostningstillægget.

Vederlagskommissionen blev nedsat i 2014 under den forrige regering med DR's bestyrelsesformand, Michael Christiansen, i spidsen og skulle egentlig være færdig med udgangen af 2015.

Håndslag
Et bredt politisk flertal bestående af alle Folketingets partier minus Enhedslisten, Alternativet og Liberal Alliance har på forhånd givet håndslag på, at de vil stemme for kommissionens anbefalinger - uanset hvad den fremlægger. Det håndslag er senere droppet.

Se også: Pape: Politikeres eftervederlag og pension skal ændres

Den udskældte ordning kaldes eftervederlag, og Vederlagskommissionen skal også barsle med et forslag til ændring af denne ligesom politikernes komplicerede pensionsudbetalinger skal have et serviceeftersyn af kommissionen.

Professor: Godt med eftersyn
Og ifølge Peter Munk Christiansen, professor ved Statskundskab på Aarhus Universitet, er der behov for at se reglerne igennem, for befolkningen har svært ved at forstå og acceptere dem.

- Ministres og folketingsmedlemmers løn har været forståeligt upopulær - og meget uigennemskuelig. Det er et meget følsomt emne, som kalder på en normalisering, siger han til Politiken.

Se også: R: Politikeres pensionsalder skal reguleres

Og ser man på en afstemning, avisen Nordjyske onsdag formiddag lavede på sin hjemmeside, så er der noget, der tyder på, at professoren har ret i sin antagelse af befolkningen holdning.

Her svarede ni ud af ti nej til spørgsmålet om, hvorvidt den varslede lønstigning til politikerne er i orden.

Hele rapporten fra Vederlagskommissionen kan læses her.

Lars Løkkes lønfest er - måske - aflyst. Foto: Philip Davali/Polfoto Dansk politik - 6. jan. 2016 - kl. 19:37 Overblik: Løn-festen som Christiansborg slås om

Michael Christensen er formand for kommissionen. Få hans udtalelse her 

1 af 4 
2 af 4 
3 af 4 
4 af 4 
248 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere